To vše nedávno na vlastní kůži v této lokalitě zažil při misi blanenský policista Jaroslav Hloušek. „Byl jsem jedním ze dvou velících důstojníků českého policejního kontingentu. Jednalo se o tým čtyřiceti policistů s dvanácti vozidly, který hlídal šestapadesát kilometrů makedonskořecké hranice,“ upřesnil Hloušek. Z Makedonie se vrátil koncem března.

Dodal, že nebyl prvním policistou z Blanska, který na tomto území sloužil. „Na místě jsme spolupracovali se skupinami policistů například ze Srbska, Rakouska, Slovinska a Makedonie. Naším úkolem bylo v členitém terénu hlídat přírodní hranici, mezi Makedonií a Řeckem, která je uzavřená. Na nejexponovanějších místech, jsou ploty a drátěné zátarasy. Jejich stříhání bylo na denním pořádku“ uvedl osmatřicetiletý policista.

Podle něj je okolí města Gevgelija mezi migranty stále v kurzu, i když k němu míří o poznání méně uprchlíků, než před dvěma lety. Z řecké Soluně tam vede dálnice, železnice a teče u něj řeka Vardar. Migranti po ilegálním překročení hranice míří dál do Srbska a dál do západní Evropy. „Hlídali jsme i ve vnitrozemí. Kontrolovali silnice a železnici. Na uprchlíky jsme naráželi v jakoukoliv denní dobu. Jednalo se o malé skupiny nebo jednotlivce. Takzvaná balkánská cesta už je pro ně velmi složitá a nákladná. Mluvili jsme se spoustou uprchlíků, kteří byli na cestě přes deset měsíců a vraceli se domů,“ poznamenal Hloušek.

V terénu používali speciální techniku pro noční vidění i psy. „V ohrožení života jsme nebyli. Spíš jsme byli svědky smutných příběhů. V Makedonii byla podle místních nejchladnějších zima za třicet let a většina uprchlíků s dětmi měla jen chatrné oblečení. Přesto v nedalekém uprchlickém táboře nezůstávali. Chtěli dál do západní Evropy,“ vysvětlil.

V terénu se setkal i s ekonomickými migranty pravděpodobně z Afriky, kterým žádné nebezpečí nehrozilo. „Na první pohled bylo jasné, o co jde. Už podle oblečení. Na misi náš český tým zadržel 280 uprchlíků, kteří ilegálně překročili hranici,“ řekl Hloušek.

Dodal, že na misi získal jako velicí důstojník neocenitelné zkušenosti. Zejména při spolupráci s dalšími zahraničními skupinami policistů. „Rád bych si podobnou misi v budoucnu zopakoval. Ale uvidíme. V Blansku mám pracovní povinnosti,“ uzavřel.