Nejvíce to klouzalo v pondělí ráno. „Největší problémy byly tradičně v nejvýše položených místech Blanenska, kde silnice namrzaly. Olešnicko, Benešovsko a okolí Kojálu. Všechny tyto úseky jsme posypali. Ale namrzající déšť hlásí meteorologové na celý den, takže s tím řidiči musejí počítat," řekl v pondělí Jaroslav Janeček mladší z blanenské pobočky Správy a údržby silnic Jihomoravského kra­je.

Problémy měli kromě řidičů také cestující v autobusech. Některé z nich nabíraly kvůli náledí zpoždění. „Nejhorší situace byla ráno v lesních úsecích. Zpozdily se například linky 231 v Lipovci, 232 ve Vysočanech a také 235 mezi Lomnicí, Černou Horou a Blanskem. Zpoždění většinou nepřesahovala patnáct až dvacet minut," uvedl Květoslav Havlík ze společnosti Kordis.

Nehoda dvou osobních aut na namrzlé silnici se stala v pondělí dopoledne mezi Křtinami a odbočkou na Olomučany. Obešla se bez zranění. Provoz museli policisté na místě řídit kyvadlově. Kolem deváté hodiny byl nesjízdný kopec v Újezdu u Černé Hory. „Z pondělního rána jsme měli také upozornění z Češkovic, že tam kolem půl sedmé byla ledovka," řekl policejní mluvčí Petr Nečesánek.

V pondělí večer byly silnice prvních tříd bez problémů sjízdné, silnice druhých a třetích tříd se zvýšenou opatrností. „Ledovka se nadále tvoří hlavně v okolí Kojálu, intenzivně tam sypeme," řekl v pondělí večer mistr zimní údržby blanenských silničářů Milan Zouhar.

V pondělí odpoledne začaly kvůli namrzajícímu dešti také padat stromy a větve. „Voda na stromech zamrzá a pod její tíhou se odlamují větve nebo padají celé stromy. Na silnice i na chodníky," řekl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Hasiči odstraňovali spadlé stromy a větve ze silnic například v Tasovicích, Němčicích, Benešově či Šebrově.

Mrznoucí déšť bude trápit Blanensko i v úterý. Podle předpovědi meteorologů hrozí místy silná ledovka až do večera. Chodci i řidiči by proto měli být opatrní a co nejvíc omezit jízdy autem.