„Tento víkend v jeskyni vystavíme sto let starý potápěčský skafandr. O týden později, zavzpomínáme na oběti pankrácké sekyrárny, když v Předsíni ukážeme funkční repliku gilotiny, " řekl předseda s tím, že za války chtěli Němci v jeskyni vytvořit zbrojní továrnu.

V sobotu nebude živo jen u Býčí skály, ale i v areálu Staré huti u Adamova, na Švýcárně a v jeskyni Výpustek. Při příležitosti Mezinárodního dne muzeí a Evropského dne parků se ve střední části Moravského krasu uskuteční od půl desáté do sedmnácti hodin už dvanáctý ročník tradičního setkání. V areálu Staré huti bude připraven pestrý program. Ukázková tavba v replice slovanské pece z devátého století, odlévání barevných kovů, soustružení na replice středověkého soustruhu či pečení chleba v rekonstrukci středověké pece. Od půl deváté do půl čtvrté bude z Adamova do Staré huti jezdit vždy po hodině historický autobus a o půl jedenácté, půl jedné a půl čtvrté pojede až k jeskyni Výpustek.

Vystoupení unikátní skupiny alpských rohů z německého Heidelbergu. Koncert orchestru hradní stráže a Policie České republiky. Přehlídka sedmnácti domácích orchestrů dechové hudby a deseti zahraničních. Slavnostní pochod městem s mažoretkami, odborný seminář či výstava hudebních nástrojů. To je jen zlomek toho, co o víkendu nabídne druhý ročník Mezinárodního festivalu dechových orchestrů Letovice 2012. Festival odstartují už páteční doprovodné koncerty v Boskovicích, Blansku a Kunštátu.

V sobotu budou hrát dechové orchestry na letovickém Masarykově náměstí od desíti hodin dopoledne. Po slavnostním pochodu městem se dění festivalu ve dvě odpoledne přesune na hasičské výletiště. V neděli pak festival ovládne prostory jízdárny letovického zámku. „Na festivalu postupně zahrají orchestry, které reprezentují všechny styly dechové hudby. Od tradičních malých orchestrů hrajících převážně lidovou dechovou hudbu až po sedmdesátičlenné dechové harmonie se symfonickou hudbou," řekl za pořadatele jednatel Kruhu přátel ZUŠ Letovice Pavel Göpfert.

Vidět židovskou čtvrť v Boskovicích trochu jinak než při běžných pochůzkách jejími ulicemi nabízí zájemcům v sobotu a v neděli občanské sdružení Výlet Praha. Akci nazvalo Jiná procházka.

Výletníky čeká asi deset zastavení, která jsou volně inspirována historií místa nebo jeho vzhledem. Zájemce povede průvodce, procházka potrvá asi hodinu. V sobotu v osm hodin večer program zpestří koncert kapely Urband na náměstí U Koupadel.„Procház­ky po oba dny začínají vždy ve dvě a v pět hodin odpoledne na náměstí U Vážné studny před antikvariátem," uvedla za pořadatele Lenka Sedláčková. Ta upozornila, že jedné procházky se může zúčastnit maximálně dvacet lidí. „Pokud tedy někdo plánuje návštěvu ve větší skupině nebo chce být na konkrétní prohlídce, ať napíše na e-mail vyletos@gmail.com," doplnila Sedláčková.

Tip na zajímavý výlet je také pozvánka do muzea v Senetářově. To otevírá v sobotu o půl jedné odpoledne. V areálu tamního muzea vystoupí v doprovodném programu skupiny Varsás, Fürge Ujjak, taneční skupina Oops-A-Daisy Crew. Dále pak senetářovští předškoláci a dechová hudba Vlčnovjanka. Kromě prohlídky muzea uvidí příchozí přehlídku regionálních produktů a prezentaci místních akčních skupin.

Ten, kdo si v sobotu přistane, může vyrazit na tradiční pochod Velké Opatovice – Javoříčko. Pro pěší připravili pořadatelé devatenáctého ročníku pochodu dvě trasy. Sedm a pětadvacet kilometrů. Pro cyklisty pak pětašedesát kilometrů. Start je v sobotu ráno mezi šestou a desátou hodinou od tamní klubovny Klubu českých turistů.

V neděli pořádá blanenské sdružení Ulita v pořadí již sedmnáctou Kuličkiádu. Na ni se kromě dětí mohou přihlásit i dospělí od jedné odpoledne na hřišti u fotbalového stadionu v ulici Údolní. Hrát se začne ve dvě. Když bude pršet, přesunou pořadatelé akci na příští neděli.