Situace je teď podle Lorkové poměrně dobrá, protože od jara do podzimu je více možností sehnat sezónní práci v zemědělství nebo ve stavebnictví. „V době ekonomické krize se zaměstnavatelé naučili pracovat s menším počtem stálých zaměstnanců a tento trend se dosud projevuje ve velmi opatrném rozšiřování nabídky stálých pracovních míst. V poslední době jsme ale nezaznamenali, že by nějaká firma na Blanensku propouštěla větší počet zaměstnanců," dodala ředitelka.

Mezi obce s nejvyšší mírou nezaměstnanosti na Blanensku patří již několik let Svitávka. „Přesné číslo momentálně neznám, ale dlouhodobě je to v okrese skoro nejvíc. V minulých letech to bylo kolem patnácti procent," potvrdil starosta městyse Martin Cetkovský. Podle jeho slov městečko i po letech doplácí na to, že tam zanikla textilka, kde pracovaly stovky lidí. „Textilní průmysl zde přestal prosperovat a mnoho místních lidí kvůli tomu přišlo o práci. Byli to často starší lidé, kteří už nebyli ochotni za prací cestovat nebo se rekvalifikovat v jiném oboru. A tak zůstali dlouhodobě bez práce," dodal Cetkovský.

Pár lidí se snaží zaměstnávat i samotný městys na veřejně prospěšných pracích. „Několik větších zaměstnavatelů tady také máme. Například strojírenskou společnost MD Let a v bývalém areálu textilky se připravuje další soukromý projekt," řekl dále starosta. Podle jednatele společnosti MD Let Radka Tomana nyní zaměstnávají v provozovně ve Svitávce asi padesát pracovníků. „Zájem mezi místními o práci u nás určitě je, záleží ale na konkrétní nabízené pozici," dodal Toman.

Že úspěšnost při hledání zaměstnání závisí na mnoha faktorech si myslí sedmadvacetiletý absolvent Masarykovy univerzity v Brně Martin Foral ze Skalice nad Svitavou. Sám hledal práci půl roku, od prvního července už je zaměstnaný. „Záleží na oboru, jaká je poptávka na trhu práce. Myslím, že problém nemají třeba informatici nebo ti, kteří vystudovali nějaký technický obor. Já jsem se snažil najít práci ve svém oboru, což nějakou dobu trvalo," řekl Foral. Podle jeho zkušeností mají velký problém najít zaměstnání absolventi škol. Zaměstnavatelé totiž často požadují nějakou praxi. To potvrzuje i Radek Toman. „Praxe je určitě při hledání práce důležitá. Samozřejmě ale hodně záleží na tom, jak se člověk předvede a co umí. U nás ve společnosti jsme například měli absolventa i ve vyšší pozici," uvedl Toman.

Nezaměstnaní mohou zvýšit svoje šance na získání práce absolvováním rekvalifikačních kurzů od úřadu práce. „Do tří měsíců po ukončení kurzu více než polovina nezaměstnaných práci sežene," uvedla Lorková.

EVA ONDRÁČKOVÁ