„Demolice původních skleníků a zahradnictví už dojíždí. Zahajujeme stavbu obchodního centra. Jako první přijde na řadu opěrná stěna a v zimě pak sítě. Nové budovy se začnou rýsovat na přelomu dubna a května,“ řekl ve středu Deníku Rovnost projektový manažer Jan Stejskal.

Investorem je společnost M. S. Blanenská. V minulosti už stavbě na městských pozemcích blanenské zastupitelstvo opakovaně povolilo odklad začátku prací. Developer měl potíže sehnat potřebná povolení a také upravoval projekt. Zmíněná plocha se totiž nachází v záplavové oblasti. Stavební povolení musel získat nejpozději letos do konce října. „Kolaudační rozhodnutí nebo povolení o předčasném užívání stavby obchodního centra pak musí být nejpozději do 30. června 2023,“ sdělila nedávno mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.

Rekonstrukce vodní nádrže na říčce Křetínce u Letovic je v plném proudu.
Hráz Křetínky okusují bagry: podívejte se, jak je v akci zachytil dron

Blanenským opozičním zastupitelům se dlouhodobě nelíbí výkupní cena pozemků. Město má developerovi po dostavbě obchodního centra prodat plochu zhruba pětadvacet tisíc metrů čtverečních. Původně to bylo třicet tisíc metrů. Za metr žádá bez daně tisíc korun. Celkem tak má Blansko získat kolem pětadvaceti milionů korun.

Ohledně zmíněné ceny pozemků před časem vedení města argumentovalo tím, že investor na své náklady vyřešil majetkové vztahy s minulým nájemcem, společností Zera Rájec. Což se blanenské radnici za několik let jednání nepodařilo. Od něj také odkoupil budovy a zchátralé skleníky. To Blanenští následně v ceně pozemků zohlednili.