Závod začne dvanáctého září v devět hodin ráno na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Přihlásit se do něj můžou děti ze všech základních škol v Blansku. „Počítáme, že školy vyšlou zhruba dva závodníky z každého ročníku. Závodit se bude v několika věkových kategoriích a škola s nejlepším výsledkem získá putovní pohár," vysvětlil princip závodu jeden z organizátorů Petr Trávníček. Pohár si pak budou předávat vítězové hned několika závodů. Organizátoři totiž do budoucna v Blansku plánují také soutěže v rychlobruslení na ledě nebo na kolech. „Uvidíme jaký bude mezi dětmi zájem o podobné akce," doplnil Trávníček.

Kromě závodu čeká děti v pátek také výuka správného bruslení a kdo bude chtít, může se zapsat i do vznikajícího kroužku rychlobruslení. „Blansko leží zhruba šedesát kilometrů od Nového Města na Moravě, kde by teoreticky do tří let měl vzniknout rychlobruslařský stadion. Počítáme, že by v Blansku tedy vznikl kroužek, trénoval tady, ale třeba i dojížděl za trenéry do Brna a později do Nového Města," objasnil Trávníček.

Vznik kroužku podporuje i místostarosta Blanska Jiří Crha. „Obrátili se na nás z Centra sportu s tím, že by rádi na Blanensku zpopularizovali rychlobruslení a bruslení obecně, což samozřejmě rádi podpoříme i účastí na závodě," řekl místostarosta.

Na závod by měl také přijet některý z českých olympioniků. „Martina Sáblíková bohužel zrovna bude na závodech ve Španělsku. Zúčastní se ale někdo z českého olympijského týmu, který akci podporuje," dodal Trávníček. Soutěžit se bude na novém bruslařském okruhu na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka v tratích na tisíc a sto metrů. Ocenění získají jednotlivci i vítězný tým.

Svou reprezentaci chystají například na základní škole Erbenova. „O závodě víme teprve chvilku. Rádi se ale zapojíme a už se nám hlásí první žáci, že se chtějí zúčastnit," uvedla ředitelka školy Simona Poláková.

Cílem celé akce je motivovat žáky ke sportu a cvičení. „Na bruslích jezdí v Česku obrovská spousta lidí, ale málokdo to trénuje. Přitom to děti baví a trénovat se dá i bez profesionálních podmínek," vysvětlil Trávníček. Kromě rychlobruslení by děti v kroužku měly provozovat cyklistiku a bruslit na kolečkových bruslích.

Důležitá je také pohybová příprava. „Trénujeme tři blízké sporty, které můžeme dělat ve všech ročních obdobích. Kromě toho samozřejmě taky atletiku, skoky do schodů, běhy do strání nebo třeba kotrmelce," řekl trenér Martiny Sáblíkové Petr Novák.

Bližší informace o možnosti trénování rychlobruslení budou organizátoři akce poskytovat v pátek při závodu.

MARIE JAHODOVÁ