Na ledě panuje přátelská atmosféra se spoustou legrace. Hodnotné ceny pro vítěze hravě přebíjí chleby s domácí pomazánkou, cukroví a slivovice. Na prvním místě je vždy dobrá nálada. „Je to přátelské setkání s kamarády ze sauny, kde je spousta legrace. Jezdím sem už léta. Loni jsem byl poslední, ale to mi vůbec nevadí. A moje příprava na letošní ročník? Pořádně jsem naleštil svoji historickou ohřívací žehličku. Uvidíme, jak se mi bude dařit," říká Aleš Franek z Brna.

Akci pořádá parta kolem Petra Jasaně a brněnských saunařů už přes dvacet let. Smíšená družstva soutěží v metání žehliček po ledu na přesnost. V kategorii jednotlivců se pak snaží poslat žehličku po ledě co nejdál.

Další soutěžící zatím prohrabují závodní dráhu. Zamrzlý rybník je totiž zasypaný asi dvaceti centimetry sněhu. „Prohrábněte to až k protějšímu břehu. Dneska totiž hodím světový rekord," usměrňuje odklízecí četu jeden ze soutěžících s lahví domácí pálenky. „To je povolený doping," směje se.

Žehling Češkovice Open 2017
- Soutěž družstev na přesnost: 1. Těsnění , 2. Seňóři, 3. Macaráti, 4. Sněhuláci, 5. Železňáci
- Soutěž jednotlivců na vzdálenost - muži: Martin Fořtík, ženy: Andrea Jelínková, děti: František Fořtík

Nakonec se dá dohromady pět smíšených družstev, na výběr mají z devíti starých žehliček. Od vskutku historických až po moderní napařovací. „Já chtěl doma jednu starou žehličku také sbalit. Už jsem byl připravený ušmiknout šnůru, ale nakonec to neprošlo. Prý se ještě může hodit," hlásí Martin Fořtík z Blanska z týmu Železňáci.

Týmy soutěží v žehlingu turnajovým způsobem každý s každým. „Družstvo, které má svoji nejúspěšnější žehličku nejblíže cíli, získává bod. Žehlička, která zasáhne cíl, získává pro svoje družstvo extra bod vždy. Vítězí družstvo s větším počtem bodů," upřesňuje pravidla hlavní organizátor akce Petr Jasaň.

Mezi družstvy nakonec vyhrává formace Těsnění. Na druhém místě končí Seňóři. „První rozhoz nám nevyšel. Pak už se nám dařilo. Ale o výsledky tady vůbec nejde. Je to přátelské setkání fajn lidí a kamarádů. Jsme rádi, že se pohneme na čerstvém vzduchu, popovídáme si. Nejdůležitější je přece dobrá nálada," říká Eva Jasaňová z vítězného týmu.

Družstvu Železňáci se v soutěži na přesnost vůbec nedařilo. Vše si ale vynahrazuje mezi jednotlivci, kde Martin Fořtík vítězí mezi muži, Andrea Jelínková mezi ženami a František Fořtík posledním vrhem ovládl kategorii dětí. Pak následuje rozdání cen a společná fotografie na památku. „Opět se potvrdilo, že ti co přijdou poprvé, všechno vyhrají. To už je taková tradice. Tak vítězům čest a slávu a snad příští rok zase tady všichni na shledanou. Žehlingu zdar," končí recesistickou akci Petr Jasaň.