To rybářům tolik nevadí. Nemohou se ale smířit s tím, že jim radnice zakazuje stavět u břehu přístřešky a bivakovat v přírodě. Vnímají to jako velkou nespravedlnost. „Neúspěch petice je pro nás zklamáním. Spojím se se svým právníkem a domluvím se s ním, jak budeme dál postupovat. Určitě se nehodláme svých práv vzdát a půjdeme do dalšího boje. Pokud turisté jezdí auty až k vodě, ať je strážníci, kteří okolí Křetínky pravidelně kontrolují, pokutují. Ale nevidím důvod, proč by nám měli bránit v přírodě nocovat. Neděláme tam přece nic špatného," uvedl spoluautor petice Vladimír Zahálka ze Sebranic. Nevyloučil ani možnost, že zorganizuje novou petici s více podpisy nebo že případ mnohem více medializuje.

Starosta Letovic Vladimír Stejskal zamítnutí petice zdůvodňuje tím, že cílem nařízení je zachovat v okolí přehrady hezkou přírodu bez odpadků. „Od přijetí vyhlášky je tamní prostranství mnohem hezčí a čistější. Na společné schůzce se zástupci obcí jsme se všichni shodli na tom, že jsme se současným stavem spokojení a nic na něm nehodláme měnit. Na tvorbě vyhlášky se podílelo i Povodí Moravy. Kromě toho rybáři z našeho města petici nepodepsali," vysvětlil Stejskal.

Další případná petice tak podle něj bude již předem odsouzená k neúspěchu. „Nikdo se jí zabývat nebude," zdůraznil letovický starosta.

Zahálka ale považuje nařízení za nesmyslné a diskriminační. „Slušní rybáři nepořádek nedělají. Naopak si po sobě musíme uklízet, jinak by nám rybářská stráž mohla vzít licenci. Nedávno tam dělali binec nějací mladí turisté. Tak jsem vzal pytel a uklidil po nich," uvedl Zahálka. Nový návštěvní řád již spoustu rybářů od rybaření na Křetínce odradil.

Rybář Michal Přikryl z Horního Štěpánova si všiml, že jich tam chodí aspoň o polovinu méně než loni. „Spousta z nich přijížděla z větší dálky, například Brna, Jevíčka či Hustopečí. Byli zvyklí přijet na tři i víc dní. Ale co když začne pršet? Museli by se sbalit a odjet domů. Deštník je před lijákem neochrání," vysvětlil Přikryl.

On sám na Křetínku jezdí i nadále, protože to nemá tak daleko. „Ale i pro mě je to složité. Musím sledovat různé předpovědi a radary. Jednou hlásili hezké počasí, a přesto zapršelo. Když zmokneme, můžeme onemocnět. I já bych rád u přehrady přenocoval, rybařil, odpočíval a užíval si atmosféru krásné přírody. Ale copak to jde? Rybář si s sebou veze spoustu rybářských potřeb. Nejen deku, plavky či svačinu jako letní rekreanti. Přijet na jeden den se nám nevyplatí," okomentoval Přikryl.

Nařízení je podle něj namířeno proti rybářům, kteří nejsou místní. „Letovičtí chtějí Křetínku jen pro sebe a o tom to celé je. Někteří moji kamarádi, kteří tam rádi jezdívali na lodičkách, jsou už tak naštvaní, že si je chtějí odvézt na Novomlýnské nádrže, kde je nikdo neomezuje," sdělil Přikryl.

Zlobí se například také rybáři z Olešnice. Vyhláška již odradila asi padesátku z nich. „Na Křetínku jezdívali i na čtyři pět dní, ale teď to pro ně ztratilo význam. Spousta ryb kromě toho zabírá brzo ráno nebo večer," vysvětlil hospodář olešnických rybářů Pavel Cveček.

Starostové obcí ale trvají na svém. „Petici sepsala menší část rybářů, která se nechce přizpůsobit. Ostatní s tím nemají problém. Vyhláška již přinesla své ovoce, na Křetínce je čistěji a nemáme důvod to měnit. Na vranovské straně jsme měli s některými rybáři problémy, nechávali po sobě velký nepořádek a parkovali, kde se jim zachtělo. Zůstaly po nich vyježděné pásy v zeleni," popsal starosta Vranové Rostislav Cichra.