Gymnázium zřizuje Biskupství brněnské. To v polovině března vyřklo verdikt. Více jak dvacetiletá éra školy třicátým červnem skončí. „Navrhovali jsme, aby škola v Letovicích fungovala dál, ovšem ne jako samostatné gymnázium, ale jako pobočka toho brněnského. To se však nestane,“ sdělil Královec s tím, že už ve středu rozešle dopisy do gymnázií a středních škol v okolí, aby tam byli na možný nástup studentů z Letovic připraveni.

Studenti mají sice otevřené dveře do brněnského biskupského gymnázia, jehož součástí letovická škola bude, někteří ale dají přednost jiné škole na Blanensku před dojížděním. „Problém je, že jsme humanitně založené gymnázium. Chemii, fyziku či biologii mají naši studenti ve vyšších ročnících jako volitelný předmět. Na jiných školách je to jinak,“ upozornil Královec. Podle něj je třeba vyřešit i to, co bude s kantory. To bude ale možné poté, co ke sloučení dojde.

Biskupství brněnské neobměkčila ani petice, kterou podepsalo za pouhých pět dní přes tisíc lidí. Absolventi školy dokonce naplánovali benefiční akci, která měla na provoz školy vydělat peníze. Letovičtí zastupitelé zase schválili pro školu v rozpočtu milion korun.

Budoucnost gymnázia začalo Biskupství brněnské řešit poté, co v něm ubylo studentů. „V posledních letech zájem o studium na Biskupském gymnáziu Letovice výrazně poklesl. Finančně se tedy nevyplatil. Dále bychom tam nedodrželi předpisy. Podle nich nemůže mít škola s méně než šedesáti žáky svou samostatnost. A to právě nastane,“ vysvětlila mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.