Sběrný dvůr budou ve Vavřinci otvírat tuto sobotu. „Na sběrný dvůr mohou lidé nosit samozřejmě i biologický odpad. Máme ale čtyři místní části a sběrný dvůr je jen v jedné z nich. Vyhlásili jsme proto anketu, kde místní hlasují, jakým způsobem chtějí biologický odpad třídit," řekl starosta Vavřince Miloslav Novotný.

Dali lidem vybrat

Na výběr mají Vavřinečtí z pěti možností. „Buď lidé mohou hlasovat pro ukládání do nádob o objemu dvě stě čtyřicet litrů, které budou vždy pro skupinu domů. Nebo pro velkokapacitní kontejner, který přistavíme do obce vždy dvakrát do roka. Další možností je vlastní kompostér na zahradě, dále osobní odvoz na sběrný dvůr nebo pytlový sběr," přiblížil anketu starosta.

Vavřinečtí ale zatím o anketu moc zájem nejeví. „Každému jsme dali anketní lístek už asi před dvěma měsíci přímo do schránky. Moc hlasovacích lístků se nám zatím nevrátilo. Přes internet hlasovalo jen devětadvacet lidí," uvedl Novotný. V internetovém hlasování ale jasně vede kompostér na vlastní zahradě. „Pokud nakonec vyhraje například třídění pomocí nádob pro skupiny domků, začneme uvažovat o jejich nákupu," řekl starosta. Pro obec to ale bude znamenat značnou zátěž. „Nechceme tyto náklady přenášet na obyvatele Vavřince. Takže bychom to platili z rozpočtu obce, možná i z nějakých dotací," uvedl Novotný.

Biologický odpad ale ve Vavřinci podle starosty třídí i teď. „Někdo má svůj kompostér na zahradě, pro ostatní necháme vždy na jaře a na podzim přistavit velký kontejner," dodal Novotný.

Na novelu zákona se připravují i ve Vilémovicích. „V Blansku je nová kompostárna, tak se budeme domlouvat, že biologický odpad budeme vozit tam. Jinak se snažíme, aby tento odpad Vilémovičtí co nejvíce likvidovali na svých pozemcích. Na stavbu obecní kompostárny nemáme peníze, takže o ní ani neuvažujeme," řekl starosta Vilémovic František Kala.

Eva Zigalová z Vilémovic biologický odpad do popelnice nedává. „Před několika lety jsme si mohli koupit plastové kompostéry za zvýhodněnou cenu. Pořídili jsme jich několik a využíváme je," řekla Zigalová. Kompost potom žena zužitkuje na zahradě. „Máme velký pozemek a pěstujeme zeleninu, půda kompost bez problémů vstřebá," vysvětlila.

Zatím vyčkávají

Na kompostování biologického odpadu přímo v zahradách se spoléhají například v Holštejně. „Na novelu se zatím nepřipravujeme. Lidé mají svoje kompostéry a kompost zužitkují na svých zahradách. Na vesnicích s biologickým odpadem problém není. Nejvíc je ho z posekané trávy," řekl starosta Holštejna Martin Hájek.

Vedení Jabloňan nechává připravovaná novela zákona také klidným. „Pokud budou mít lidé zájem, necháme přistavit kontejner. Zatím ale dáváme biologický odpad do kompostu na svých zahrádkách. Počkáme, jestli zákon bude nakonec platit a podle toho se zařídíme. Novinkám se nebráníme, v malých obcích ale máme omezené finanční prostředky," řekl starosta Jabloňan Pavel Hlaváček.

Podobný názor má i starosta Kněževsi Vladimír Vodák. „Obecní trávníky mulčujeme, takže nám odpadá starost s biologickým odpadem. Lidé z Kněževsi mohou využívat sběrný dvůr v Olešnici, ale většina z nich biologický odpad kompostuje," řekl Vodák.