Pro řidiče i chodce jedno z nejnebezpeč­nějších míst na Blanensku se ale letos změní. Dělníci se už pustili do práce. Zmíněné zastávky přesunou na bezpečnější místo a udělají do Bořitova odbočovací pruh. „Tento úsek bude po úpravách bezpečnější. Odbočovací pruh bude na místě současného autobusového zálivu. Stávající autobusové zastávky proto zrušíme a přemístíme je blíže k obci, směrem na Brno," popsala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Stavební práce jsou již v plném proudu. V lokalitě vykáceli dělníci několik stromů, u tamního zemědělského družstva je dočasně zákaz vjezdu. „Předpokládáme, že stavební práce potrvají do listopadu," poznamenala Ledvinová.

Přesun autobusových zastávek a odbočovací pruh budou stát přes devět milionů korun. Práce na silnici střídavě omezí dopravu v obou směrech. Osvětlení a jednu autobusovou zastávku zaplatí obec Bořitov, což přijde na zhruba milion a půl korun. „O úpravy úseku jsme usilovali řadu let. Mimo jiné bylo potřeba vykoupit některé pozemky, což bylo náročné. Situace je tam katastrofální. Řidiči tudy kolikrát jedou i sto dvacet kilometrů v hodině. Po opravách to bude podstatně bezpečnější pro řidiče i chodce," uvedl starosta Bořitova Břetislav Tesař.