Kelímky a plechovky od nápojů, PET láhev, sáčky od cukrovinek a především na mnoha místech rozsypaný popcorn. To všechno našli provozní boskovického kina po nedávném promítání druhého dílu Hobita od tvůrců populárního filmového Pána prstenů. A zdaleka se nejednalo o první případ. Vedení kina proto zvažuje, jak tomu zabránit. Jestli se hosté kina nepolepší, možná zruší prodej popcornu.

S menším nepořádkem Boskovičtí částečně počítají. „Jelikož návštěvníkům nabízíme popcorn, samozřejmě se stane, že ve tmě jim sem tam kousek odpadne. Ale je to čím dál horší. Po Hobitovi jsme mezi sedadly našli slušně řečeno bordel. Před půl rokem jsme navíc koupili kvalitní zátěžový koberec za sto sedmdesát tisíc korun. Naštěstí není poškozený, ale rozlité nápoje jej pochopitelně mohou znehodnotit," uvedl vedoucí boskovického kina Tomáš Marvan.

Úklid prý trval zhruba dvě hodiny. „Uvažujeme o tom, že jestli se bude podobná spoušť opakovat, zrušíme prodej popcornu, zakážeme lidem konzumaci vlastních potravin, pití povolíme jen z našich uzavíratelných kelímků. Neudělali bychom to rádi, hlavně kvůli slušným lidem v sále, ale možná nám nakonec nic jiného nezbude," varoval Marvan.

Problémová mládež

O tom, kdo za většinu různorodého znečištění může, má jasno. „Dělá to především mladé publikum. Starší generace diváků je v tomto ohledu daleko vychovanější," podotkl vedoucí boskovického kina.

Jeho názor sdílí například starosta Šebetova Zdeněk Čížek. „V našem kině jsme dříve prodávali chipsy a různé ochucené nápoje. I kvůli tomuto problému jsme od toho upustili. Lidé mají možnost si je koupit v nedaleké hospodě, ale většina z nich raději šetří a do sálu nic takového nenosí. A je pravda, že nepořádek jsme většinou zaznamenali hlavně po skončení promítání nějaké mládežnické komedie," naznačil Čížek.

Mezi pravidelné hosty blanenského kina, kteří si sledování filmu rádi zpříjemní popcornem, patří například Jan Komínek. „V našem kině je velmi levný, třeba s brněnskými multiplexy se to vůbec nedá srovnat. Kolem sebe většinou vidím samé dostatečně kultivované publikum, které se chová slušně. Ale je to možná i o filmech, na které chodím. Nepořádek bych totiž čekal spíše u puberťáků," podělil se o svůj názor muž z Blanska.

Blanenské kino podle jeho vedoucího Pavla Langra takové problémy jako boskovické nemá. „Fotky z Boskovic jsem viděl a nezávidím jim. Popcorn představuje svým způsobem riziko. Vím, že některá kina zaměřená na náročné diváky jej dokonce zakázala. To ale není náš případ, my jej už přibližně čtyři roky lidem rádi připravujeme. A s novým barem se na tom nic nemění. Je to vlastně obdoba polystyrenu, takže jej vždycky akorát posbíráme a vysajeme," uvedl Langr.

Horší je to podle něj s nápoji. „Rozlité víno nebo pivo dokáže napáchat daleko větší škodu. Drtivá většina našich hostů se ale naštěstí umí chovat, takže žádné nepříjemné situace řešit nemusíme," je rád vedoucí blanenského kina.

Přesto se podle něj jednou za čas najdou výjimky. „Jedná se o takové problémové partičky mladých lidí, kteří se přijdou do sálu bavit spíše mezi sebou než filmem. Vlastně si u nás dají sraz. Zůstává po nich někdy nepořádek, ale především se nahlas okřikují a ruší tím ostatní diváky," popsal Langr.