Ve správním obvodu Blansko skončilo loni na čas bez řidičského průkazu sto dvacet osm lidí. „V předchozích dvou letech to bylo shodně o deset případů více. Rozdíly jsou tedy minimální. Jedná se o setrvalý stav, který se každoročně víceméně opakuje. Řidiči jsou na jednu stranu nepoučitelní, ale zase je dobře, že těch takzvaně vybodovaných výrazněji nepřibývá," zhodnotil vedoucí blanenského odboru vnitřních věcí Radek Gajdošík.

Ženy ohleduplnější

Podíl žen na tomto počtu je i tentokrát zanedbatelný. Na Boskovicku odebrali policisté řidičský průkaz třiadvaceti lidem. „Šlo výhradně o muže. Od doby, kdy stát bodovací systém zavedl, u nás dosáhla dvanácti bodů pouze jediná žena," upřesnila Radmila Marečková z boskovického odboru dopravy.

K vybodování vedla neochota mužů používat bezpečnostní pásy, jízda s telefonem u ucha, překračování povolené rychlosti či ignorování červeného výstražného signálu. Na červenou blanenští řidiči jeli v pětačtyřiceti případech. Páchali ale i další přestupky. Jen za ty zmíněné získali dohromady přibližně čtyři tisíce bodů.

Nejjistější cestou, jak přijít o řidičské doklady, je jízda pod vlivem alkoholu. Své o tom ví také muž z Adamova. „Policisté mi při kontrole naměřili zbytkový alkohol v dechu. Řidičák mi hned vzali. Přesvědčil jsem se o tom, že risk se rozhodně nevyplatí, a jsem od té doby opatrnější," dosvědčil muž, který si přál zůstat v anonymitě. Redakce Blanenského deníku Rovnost ale jeho jméno zná.

On sám už několik měsíců zase bez problémů řídí. Dvanáct bodů nemusí automaticky znamenat stopku na dvanáct měsíců. Po půl roce totiž řidiči mohou zažádat o prominutí zbytku trestu. „Drtivá většina této varianty využije. A když mají zaplacené všechny pokuty a poplatky, uspějí," konstatoval Gajdošík.

Ale i lidé bez nezbytných dokladů sedají za volant. „Nedokážu přesně spočítat, kolik takových případů ročně řešíme, ale při běžných kontrolách narazíme i na řidiče, pro kterého stále platí zákaz řízení. V takovém případě se dopouští trestného činu maření úředního rozhodnutí a hrozí jim až tři roky vězení," připomněla policejní mluvčí Iva Šebková.

Oproti roku 2012 vzrostl počet řidičů, kteří způsobili nehodu pod vlivem alkoholu, na sedmačtyřicet. „A musíme si uvědomit, že ne o všech takových případech se policisté dozvědí. Stává se totiž, že se účastníci menších nehod domluví na dalším postupu a do statistik se mnoho událostí nedostane," vylíčila Šebková.

Nepolepšitelnost některých lidí dokládá případ z minulého týdne. „Na velmi frekventované cestě I/43 se proháněl řidič, u kterého policisté na základě dechové zkoušky naměřili více než tři promile alkoholu," popsala policejní mluvčí.

V blanenském obvodu policisté uložili lidem dopravní pokuty za více než dva a půl milionu korun. „Nedoplatek do dnešního dne činí zhruba milion korun," řekl Jan Šustáček z finančního odboru.

Celkové nedoplatky včetně těch za minulé roky jsou pět a půl milionu korun. „Velká část pokut je nevymahatelná. To v případě, kdy dlužníci nemají žádný majetek nebo nemůžeme zjistit, kde bydlí. V takových případech oslovujeme banky kvůli jejich účtům nebo zdravotní pojišťovny, abychom se dozvěděli zaměstnavatele. Nezřídka musíme případ předat k řešení exekutorovi," dodal Šustáček.