Ve městě, které je označováno jako rodiště Ježíše Nazaretského. „Naše farnost se tam vypravila na podzim na pouť. Kousek od Chrámu Narození Páně byla řada dílen, kde ručně vyráběli z olivového dřeva betlémy. Jeden jsem si hned objednal,“ uvedl blanenský farář Martin Kopecký.

Nákladního auta Tatra v Kunštátu probouralo zeď budovy, kde je hospoda a obchod.
Tatra přeskočila ostrůvek a nabourala do restaurace na náměstí

Po dvou měsících dorazil betlém do Blanska. Má rozměry přibližně metr a půl na tři čtvrtě metrů. Figurky biblických postav jsou vysoké asi čtyřicet centimetrů. Lidé si prohlédnou v chaloupce s betlémskou hvězdou Ježíška v jesličkách, Pannu Marii, svatého Josefa, Tři krále nebo oslíka s ovečkami. „Unikátní betlém si návštěvnicí v kostele prohlédnou na Štědrý den od dvou do půl čtvrté odpoledne. V deset hodin večer mu pak na půlnoční mši požehnáme. Vystavený bude i následující dva dny o čtyř hodin dopoledne do půl šesté večer,“ upřesnil Kopecký.

V Blansku míjí nový betlém také chodci na náměstí Republiky. Stojí u vánočního stromu. Pro město ho vyrobil sochař Libor Bartoš z Dolní Lhoty.

Ilustrační foto.
Peníze i mobily v ohrožení: kapsáři vyrážejí na lov. Pozor na davy, radí policie

Ten svůj první betlém vyřezal motorovou pilou pro obec Dolní Dobrouč v Orlických horách. „Pro obec jsem tehdy dělal grafiku, pak se na mě místní obrátili, že by chtěli betlém. I přes moje varování, že bude osobitý a netradiční, ho chtěli. Tak to začalo,“ vzpomíná Bartoš.

Další jeho originální dílo je nyní v Blansku.