Na prázdninové setkání do Vísek přijel také osmadvacetiletý student pražské Akademie výtvarných umění Radek Mrština. Vytesat berana z hořického pískovce mu trvalo dvacet dnů. „Byla to pro mne výzva. Tak velké zvíře jsem zatím ještě nikdy nedělal. Oproti lidským figurám mají zvířecí sochy svá specifika a to mě velice bavilo,“ zhodnotil student ze sochařského ateliéru Lukáše Rittsteina.

První sochy se na louce u víseckého kostela objevily před osmy lety. Dnes už jich na místě stojí padesátka. Všechny vytvořili studenti uměleckých škol pod vedením akademické sochařky Ludmily Peckové. Obec jim každý rok zajistí ubytování, stravu a materiál, ze kterého tvoří.

Sucho. Ilustrační foto.
Účet za kruté sucho? Stovky milionů korun

„Základní sestavu, tedy Marii, Josefa, jesličky, anděly, koledníky a zvířata, už máme. Betlém se ale v podstatě nadá nikdy dokončit, takže určitě bude dál pokračovat,“ uvedl starosta Vísek Stanislav Kamba.

Letos obec plánuje vydat katalog betlému, který bude obsahovat popis jednotlivých figur. Materiál poslouží místním, ale především turistům, kteří se do Vísek sjíždějí. Hlavním lákadlem je pro ně kromě výhledu do krajiny, který stráň u víseckého kostela nabízí, především betlém.

„Turistů poslední dobou přijíždí opravdu hodně. Náš betlém je zřejmě totiž jeden z největších kamenných betlému v republice a možná i ve střední Evropě,“ podotkl starosta.

Nové postavy berana a osla obec oficiálně představí na podzim během hodů. Návštěvníci si mohou betlém ve Vískách zdarma prohlédnout po celý rok. O Vánocích bývají jeho postavy nasvícené a lidé se u nich tradičně scházejí.

Ilustrační snímek.
Hořel bývalý statek, škoda dosáhla půl milionu