Žitnopšeničný chléb, který vyrábějí v pekárně DOPES v Benešově, totiž získal první cenu v kategorii řemeslný chléb v soutěži o nejlepší chléb roku. Ocenění si tamní pekaři přivezli z přehlídky pekařských a cukrářských produktů. jež se konala v Pardubicích.

„Této kategorie se mohou účastnit pouze ty výrobky, které jsou, na rozdíl od kategorie konzumní chléb, zpracovány a vyráběny řemeslným způsobem,“ uvedl jednatel pekárny Antonín Tichý.

Pro účast v soutěži byly stanoveny přísné parametry. Chléb například musel mít určitý tvar či velikost, nemohl být speciálně ochucen či ozdoben a podobně.
Benešovská pekárna se soutěže účastnila už poněkolikáté. Nikdy však tak významný titul nezískala. „Regionální potravinářskou komorou jsme byli oceněni jako chuť Moravy,“ doplnil Tichý.

Vítězství pro něj znamená především uznání poctivé práce všech zaměstnanců pekárny. „Chléb vyrábíme řemeslným způsobem už mnoho let. Neustále se snažíme zlepšovat technologie, kvalitu a případně recepturu chleba. Řada postupů se dělá ručně, dělení a válení těsta je bez použití strojů. Je to sice náročnější práce, ale lidé to snad ocení, což se nám teď potvrzuje,“ míní Tichý.

Vítězství je podle něj také důležité pro stávající zákazníky, kteří si mohou být jisti, že kupují kvalitní chleba. Výhra by mohla znamenat zvýšení zájmu o produkty benešovské pekárny. To však podle Tichého není nejdůležitější. „Větší kvantita bývá spojována s menší kvalitou. A to nechceme,“ uzavřel jednatel pekárny.

Petra Koutná