Slunce hřeje a vše napovídá tomu, že sobotní snídani v trávě nic nebrání. Do areálu přicházejí lidé s dekami a piknikovými košíky. Většinou jde o rodiny s dětmi.

Pro děti je mezi stromy pověšená pohodlná houpačka a badmintonové pálky. Atmosféra je přátelská, návštěvníci vybalují obsah svých košíků a vzájemně ochutnávají dobroty, které přinesli. „Férová snídaně je jedinečný koncept v České republice. V podstatě jsem ho vymyslel já s pár kamarády z nevládní organizace NaZemi. Druhou květnovou neděli je Světový den pro fair trade. A ten se slaví po celém světě různými způsoby. My jsem zvolili tento způsob,“ říká organizátor blanenské akce Stanislav Komínek.

Letošní sedmý ročník Férové snídaně má i své hlavní téma. Je jím banán. Toto exotické ovoce je totiž dobrým příkladem, na kterém je možné ukázat špatné podmínky, za jakých ho musí zaměstnanci plantáží pěstovat.

Hlavním problémem je podle kritiků tlak korporací a obchodních řetězců na co nejnižší cenu. Od toho se pak odvíjí i pracovní podmínky a kvalita vypěstovaných plodů. Organizátoři vnímají fair trade jako nejlepší způsob jak zajistit pěstitelům důstojný život. „Není to jen případ exotických pěstitelů. I ti lokální těžko čelí tlaku supermarketů,“ dodává Stanislav Komínek.

Štrůdl, kozí sýr i pizza

Počasí je pořád vlídné a společnost v parku se znatelně rozrostla. „Jsme tady už potřetí,“ oznamuje Jitka Kopková z Blanska. „Přinesli jsme domácí bezlepkový štrůdl s domácími jablky,“ doplňuje a ukazuje chutně vypadající koláč.

„My máme tvarohovou pomazánku z regionálních surovin. A kozí sýry z Šošůvky,“ přidává se další z návštěvnic Veronika Musilová.

O pár metrů dál leží na dece talíř s nakrájenou pizzou. „Vypěstovala jsem si rajčata. Upekla je v troubě s bazalkou a kořením. Pak jsem je zavařila a teď jsem rajčata použila na pizzu,“ hrdě hlásí Ida Hladíková z Blanska.

Její dcera na piknik přinesla Míša řezy vlastní výroby, při jejichž výrobě použila fair trade čokoládu a kakao. Na dalších dekách jsou k vidění čokoládovo-banánové muffiny, domácí chia chléb, placky z farmářské zeleniny nebo džusy a káva s označením fair trade.

Férová snídaně je v plném proudu a podle organizátora se jí v Blansku účastní padesát sedm lidí. V celé České republice se v sobotu k akci připojilo přes sto šedesát měst. „Těší nás účast tolika měst, které Férovou snídani pořádají. Lidé se hlásí sami a jde to i bez masivní reklamy,“ pochvaluje si na závěr Stanislav Komínek.