Pohádkový les po pětadvacáté. V Jedovnicích se v sobotu uskutečnila tradiční akce pro děti.
Děti vítal Shrek i šmoulové. Les v Jedovnicích ovládly pohádkové bytosti

Patnáct lůžek mají v současnosti k dispozici muži bez domova, kteří se rozhodnou využít služeb zařízení v Blansku. Za noc tam zaplatí čtyřicet korun. Částka zahrnuje použití postele s čistým povlečením a sprchu. „To se v dohledné době nezmění,“ oznámila ředitelka blanenské charity Jana Sedláková.

Zástupci města a charity nedávno uvažovali o rozšíření nočního zázemí. Měl vzniknout prostor, kde by našly útočiště i ženy bez domova. „Teď to není na pořadu dne. Po stavbě není poptávka,“ odůvodnil starosta města Ivo Polák.

S tím ředitelka charity nesouhlasí. „Je to aktuální problém. Plánovalo se to, ale město teď nejeví zájem. Stavba je technicky možná přímo v domě, kde sídlí noclehárna pro muže,“ ujistila Sedláková.

O zařízeních
• 15 lůžek mají k dispozici uživatelé blanenské noclehárny.
• Místnost pro ženy bez domova se v dohledné době stavět nebude.
• V roce 2019 se začne opravovat azylový dům pro ženy v tísni s dětmi v Blansku.
• V azylovém domě pro ženy s dětmi v Blansku a Vyškově je po 8 pokojích, jsou plné.

Reálnější obrysy má oprava azylového domu pro ženy s dětmi v Blansku. „Pracuje se na projektové dokumentaci. Brzy zažádáme o grant,“ řekl Polák.

Tuto informaci potvrdil i Marek Štefan z tamního odboru investičního a územního rozvoje. „Oprava by mohla začít v roce 2019,“ nastínil.

V nedalekých Boskovicích noclehárna chybí. Boskovičtí bezdomovci za přespáním většinou míří do Blanska a Brna. Ředitelka blanenské charity by vznik podobného zařízení v Boskovicích uvítala. „V zimě se stává poměrně často, že lůžka nevystačí pro všechny. Minulou a předminulou zimu jsme nedostatek lůžek museli řešit aspoň přidáním židlí,“ popsala zkušenost ze zimního období Sedláková.

Zdeněk Slouka vybudoval v Rájci-Jestřebí z bývalého prasečáku farmu.
Splnil jsem si dětský sen. Do práce se těším každý den, vypráví farmář Slouka

Noclehárna v Boskovicích není v plánu. „Zařízení v Blansku je určené všem z okresu. Boskovice na jeho provoz také dávají peníze. U nás žádná noclehárna nevznikne,“ vysvětlila Alena Votroubková z tamního odboru sociálních věcí.

Ještě hůř jsou na tom bezdomovci z Vyškovska, kde žádné útočiště nenajdou. „Dřív mohli za menší poplatek přespat ve vybraných ubytovnách. Skoro nikdo tuto možnost nevyužíval. Nyní žádnou noclehárnu neprovozujeme. Lidí, kteří by ji využili, bylo ve Vyškově vždy velmi málo,“ vysvětlil ředitel vyškovské charity Roman Celý.

Antonín Řezníček-Podloučka z Doubravice nad Svitavou sbírá pivní půllitry.
Pivní půllitry střádá sběratel přes padesát let. Má jich už téměř dva tisíce

Dlouhodobě potřebný je ve Vyškově azylový dům pro matky s dětmi v tísni. Tamní sociální služby jej provozují už přes deset let. „Je trvale zaplněný. Všech osm pokojů. Nebydlí tam jen lidé z Vyškovska. Často v domě hledají azyl i ženy z jiných okresů,“ zmínil ředitel vyškovské charity Celý.

Charita v Blansku i Vyškově podporuje lidi z okraje společnosti i prostřednictvím potravinových bank. „Naše charita patří k zakladatelům potravinové banky, která se snaží z darů získat trvanlivé potraviny určené chudým,“ vysvětlil Celý.

Pohádkový les po pětadvacáté. V Jedovnicích se v sobotu uskutečnila tradiční akce pro děti.
Děti vítal Shrek i šmoulové. Les v Jedovnicích ovládly pohádkové bytosti