Helena Kalasová se s letovickou galerií účastní akce už potřetí. „Zájem veřejnosti o umění roste každým rokem a návštěvnost je vždy velmi vysoká. U nás každý může při návštěvě zhlédnout díla moravských i českých současných předních výtvarníků. Letos byla hlavním lákadlem výstava výtvarníka Miroslava Štolfy, která potrvá až do konce října," popsala majitelka galerie.

V drnovickém ateliéru Keramika Vichta návštěvníci uvidí ručně vyráběnou keramiku. Součástí projektu byl letos poprvé. „U nás vystavujeme výrobky vytvořené na hrnčířském kruhu, reliéfy na zeď, zahradní keramiku nebo různé figury. Vše si samozřejmě mohou zájemci zakoupit. Překvapilo mě, že se nezúčastní více ateliérů," řekl Jan Vichta.

Myšlenka osobního setkání umělců se zájemci z řad běžné veřejnosti vznikla v Rakousku a odsud se šířila do okolí. „Doufáme, že lidé ztratí ostych a popovídají si s umělci o všem, co je zajímá," řekla koordinátorka projektu Porta culturae Bohdana Fabiánová. Na území České republiky akci zabezpečují projekty přeshraniční spolupráce Kulturní most a Porta culturae. „Díky nim vznikly databáze umělců a dalších lidí, kteří se v této oblasti angažují. Hlavním cílem obou projektů je rozšířit spolupráci v oblasti kultury a umění mezi českými a moravskými kraji a zemí Dolní Rakousko," vysvětlila Fabiánová.

Letos se do projektu zapojily tři domácí kraje a jedna spolková země Rakouska. Týden po jižní Moravě se zájemcům otevřou ateliéry na Vysočině, následovat bude Jihočeský kraj a celý projekt zakončí galerie a ateliéry v Dolním Rakousku.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ