Základy tělovýchovné jednoty položili fotbalisté U Juříčků v roce 1929. V současnosti má ASK Blansko více než čtyři sta členů a sdružuje třináct oddílů a klubů. Do asociace patří atletika, basketbal, gymnastika, nohejbal a malá kopaná nebo Asociace sportu pro všechny. Dále v jednotě působí stepaři Dance Tappers Blansko, kulturisté, šachisté a triatlonisté. „Mezi nejstarší a nejúspěšnější oddíl patří plavci a nejnovější jsou naopak volejbalisté. V jednotě máme mnoho mladých talentů i starších zkušených sportovců. Průkopníkem kulturistiky je například Josef Krupa," řekl předseda ASK Blansko Josef Vrba.

Významné výročí si sportovci za účasti představitelů města připomenou v pátek ve čtyři hodiny odpoledne ve sportovní hale ASK. Návštěvníci uvidí krátká vystoupení kulturistů, stepařů nebo basketbalistů. Jako host se představí tým aerobiku Anety Kuklínkové. Součástí programu bude také předání vyznamenání zasloužilým členům.

Výraznou změnu prodělala ASK Blansko před třemi roky, kdy její sportoviště převzalo do svého majetku město. „O tyto změny jsme usilovali již dříve. Město nyní financuje provoz těchto zařízení a přispívá tak na naši činnost," řekl Vrba. A dodal, že do budoucna se s ostatními členy chce zaměřit především na mládež. „Do sportu chceme zapojit co nejvíce dětí," podotkl.

Další výročí čeká asociaci v příštím roce. Plavecký oddíl oslaví osmdesát let. „V současnosti máme asi šedesát závodních plavců a trenérů. Kromě toho vyučujeme také plavání pro dospělé a školáky a děláme plaveckou přípravku," popsala vedoucí plaveckého oddílu Dagmar Kuncová, která jej vede už přes dvacet let. Ročně se závodníky jezdí až na čtyřicet závodů po celé republice a slaví jeden úspěch za druhým.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ