A jednu z budov, která sídlila na tamním Náměstí práce a byla hodně zchátralá, nechala zbourat. Na jejím místě nedávno začala růst nová hala. Ta bude sloužit ke skladování výrobků. „Investovali jsme do ní dvacet milionů korun. Nyní děláme přípravné práce, jakou jsou přeložky vodovodů a vrtání pilotů. Hala bude hotová v dubnu příštího roku," řekl ředitel společnosti Zbyněk Husák.

S novými prostory se možná lidem otevřou i další pracovní příležitosti. „V roce 2007, kdy jsme se v areálu usadili, jsme zaměstnávali čtyři zaměstnance, dnes sedmdesát. Rádi bychom přijali další, to se však bude odvíjet od vývoje situace na trhu," přiblížil Husák.

Společnost zároveň provozuje práškovou lakovnu s jednou linkou. Chce však rozjet ještě druhou. „Potřebujeme ale ještě získat stavební povolení, což se může stát v příštím roce. A v roce 2016 by již linka mohla být v provozu," sdělil ředitel Edenu.

Zádrhel je ale v tom, že obyvatelé ulice Plotní, kteří poblíž stávající lakovny Edenu bydlí, si stěžují na dým a zápach, který se z ní šíří. „Se zápachem z lakovny Edenu tady máme problémy několik let. To samé s hlukem jejich lisů. Stěžovali jsme si už mockrát. Firma investovala do odhlučnění haly, filtrace výparů a údajně i do speciálních barev dost peněz. Situace se zlepšila, ale ne úplně. Smrad je tady pořád," uvedla jedna z obyvatelek adamovské ulice Plotní Edita Kuběnová.

Dalšího obyvatele ulici Plotní, Jaroslava Matulu, naopak provoz linky neobtěžuje. „Bydlím zde již čtyřicet let v bytě v suterénu, zřejmě proto žádný zápach necítím. Vím ale, že si spousta lidí stěžuje," řekl Matula.

Úředníci ministerstva životního prostředí nyní záměr firmy posuzují z hlediska nežádoucích vlivů na životní prostředí. Podle vedoucího adamovského odboru správy majetku Radka Malého si lidé na provoz linky stěžují neustále. A mnozí z nich v lokalitě novou nechtějí vidět.

Podle Malého bude záležet na tom, jak se k věci postaví ministerstvo. „Myslím, že vydá souhlasné stanovisko, ale za určitých podmínek. My jsme již vydali rozhodnutí, že nemáme nic proti lince. Ovšem za předpokladu, že přestanou problémy se stávající linkou a v té nové budou dodrženy jisté hygienické limity. Nyní totiž při výrobním procesu dochází za určitých klimatických podmínek k výparům, protože provozovna není ve větratelném údolí," sdělil Malý.

Své podnikatelské aktivity v průmyslové zóně u řeky Svitavy rozšířila také společnost Expono Steelforce. Ta má v Adamově sklad hutního materiálu, zejména plechů a stavební oceli, a také servisní centrum. Do oprav budov investovala desítky milionů korun a zprovoznila také bývalou železniční vlečku z vlakového nádraží. „Nyní zaměstnáváme asi patnáct lidí. Postupně ale rozšiřujeme technologie a služby zákazníkům. Možná budeme později přijímat nové zaměstnance," uvedl vedoucí skladu Libor Filásek.

Přemýšlejí o koupi

Do opravy budov v bývalém areálu Adastu investuje i společnost Tenza, která vyrábí zinkové odlitky metodou tlakového lití. Má sídlo na Mírové ulici. „Od adamovských strojíren jsme odkoupili starou výrobní halu, kterou jsme za patnáct milionů korun zrekonstruovali. V rámci rozšiřovaní výroby jsme přistavěli další výrobní a skladové plochy, do kterých putovalo šestnáct milionů korun. V souvislosti s tím se počet našich pracovníků zvýšil o dvacet procent a nyní zaměstnáváme osmdesát lidí," poodhalil ředitel Tenzy Michal Sázavský.

Společnost zvažuje, že bude výrobu ještě dále rozšiřovat. „Chceme odkoupit další budovy v areálu, které zrekonstruujeme. Podrobnosti ale sdělovat nechci, protože si ještě vybíráme," nastínil Sázavský.

Majitelem některých budov Adastu je společnost Salvis Real Estate. „Vlastnili jsme asi deset budov, do kterých jsme investovali asi dva miliony korun, abychom je mohli prodat. Na některých jsme opravili střechu a zajistili přivedení plynu. Šest budov jsme prodali před časem, ve dvou dalších sídlí nájemníci. A na další dvě budovy směrem k Blansku jsou již podepsané smlouvy k prodeji. Jedním z kupujících je bývalý nájemník, který se věnuje kovoobrábění," řekl člen představenstva společnosti Salvis Real Estate Josef Šaroun.