Nový školní rok v září začal především žákům a studentům škol a univerzit. Chuť vzdělávat se ale mají i důchodci. V Blansku je pro ně v knihovně otevřený například další ročník Univerzity (nejen) pro seniory. O vzdělání je mezi důchodci zájem, počty přihlášek překračují kapacitu kurzu.

„Na letošní rok jsme zájemcům připravili kurz s názvem Kamarádka angličtina, který je seznámí se základy cizího jazyka. Je to už třetí ročník našeho projektu Blanenská univerzita (nejen) pro seniory," řekl ředitel městské knihovny Pavel Přikryl. V minulých letech vyučovali o Evropské unii či základy psychologie.

Znalost angličtiny se podle Přikryla hodí všem. „Děti se ji učí už od třetí třídy, ale starší lidé se s ní ve škole třeba nikdy nesetkali. Nemají přitom peníze na drahé jazykové kurzy. Proto jsme se je v knihovně rozhodli naučit základům angličtiny. Když pak pojedou do ciziny, zvládnou si například objednat něco v restauraci," do­dal.

Zaměstnanci Senior centra Blansko zase připravují program Škola třetího věku. V něm nabízí zájemcům semináře z různých oborů, od historie a umění až po techniku. Pravidelní účastníci na konci školního roku obdrží diplom.

Několik přednášek v Senior centru vedou lektoři z městské knihovny. „Ve spolupráci chceme pokračovat i v budoucnu. Plánujeme, že naši školu otevřeme všem blanenským důchodcům. Zatím je určená jenom pro obyvatele našeho centra," uvedla ředitelka Senior centra Blansko Lenka Dražilová.

Náplň volného času

Podle ní mají důchodci díky kurzům lepší kontakt se světem. „Mohou se naučit zacházet s moderní technikou a internetem. Někteří prostě chtějí získávat nové informace, jiní se snaží zaplnit svůj volný čas," míní Dražilová.

O co nejsmysluplnější využití svého času se snaží i členové blanenského klubu důchodců. „Založili jsme Klub aktivních seniorů, který dává důchodcům možnost zapojit se do společné činnosti," uvedl vedoucí provozu Jan Bojda. Právě včera zahájili ve spolupráci s blanenskou poradnou pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy kurz tréninků paměti.

Vedoucí poradny Radka Šebelová tvrdí, že počet zájemců o tréninky překračuje nabídku. S náporem přihlášek bojují i v knihovně. „Původně mělo kurz navštěvovat patnáct lidí, zájemců ale bylo tolik, že jsme kapacitu zvýšili na dvacet," uvedl Přikryl. I přesto se ale na všechny nedostalo. „Zájem o podobné kurzy je ovlivněný sezónou. V zimě o ně má zájem určitě víc lidí, než v létě, kdy je venku hezky. Ti, co skutečně touží po vzdělání, si ale najdou čas vždycky," myslí si Bojda.

ONDŘEJ EKL