Alergiků na hmyzí bodnutí rok od roku přibývá. Podle záchranářů ale letošek není nijak výjimečný co do počtu nutných ošetření pacientů po bodnutí hmyzem.Ve srovnání s loňským rokem zatím letos vyjížděli záchranáři k bodnutí hmyzem méně. „Nevíme, čím je to způsobeno, ale minulý rok jsme zaznamenali asi dvojnásobný nárůst případů pobodání hmyzem. Letos je situace průměrná," řekla mluvčí jihomoravských zdravotnických záchranářů Barbora Zuchová.

Závažnost případů je podle Zuchové různá. „Záleží na tom, jestli je pacient na hmyzí bodnutí alergický a kolik dostane žihadel," upřesnila. Ne každý, ke kterému záchranáři vyjedou po pobodání hmyzem, potřebuje převoz do nemocnice. „Někdy pacienta jen ošetříme na místě a podáme mu léky proti alergii. Postup je ale vždy podobný, ať už se jedná o alergickou reakci na jedno žihadlo, nebo více. Vždy se snažíme tlumit alergickou reakci organismu," doplnila dále mluvčí.

Lidé dostávají nejvíce žihadel o víkendech, kdy tráví víc času venku. „Přes týden je takových výjezdů méně. O víkendech ale vyjíždíme i několikrát denně," řekla Zuchová.

Lidé záchranáře volají hlavně k alergickým reakcím po pobodání vosami nebo včelami. S člověkem postiženým jedem jiného zvířete se zdravotníci setkávají velmi zřídka. „Například uštknutí zmijí jsme letos zatím neřešili, takové případy jsou spíše raritou," dodala Zuchová.

Alergici pozor

Lidí alergických na hmyzí bodnutí ale rok od roku přibývá. „Přibývá alergiků obecně, takže se čím dál častěji setkávám i s alergiemi na bodnutí hmyzem," řekla blanenská alergoložka Hana Odehnalová. Nejčastěji jsou lidé alergičtí na jed včel nebo vos. „Letos je počet včelích a vosích bodnutí zhruba stejný. Minulý rok převládala bodnutí vosou. Bodnutí sršněm jsem letos ještě řešit nemusela. V minulých letech jsem se ale setkala i s velmi silnou alergickou reakcí na sršní žihadlo, takzvaným anafylaktickým šokem," řekla lékařka.

V blanenské nemocnici se letos zatím s uštknutím zmijí také nesetkali. „Letos jsme zatím obecně nemuseli řešit moc případů pobodání hmyzem. Zmijí uštknutí jsme neřešili žádné. Nejčastější jsou alergické reakce na jed včely a vosy," řekla ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

Podle ní jsou na prudkou reakci organismu po bodnutí hmyzem náchylnější lidé, kteří už mají nějaké další alergie. Stačí jedno žihadlo a takovému člověku může jít i o život. „Pokud pacient o své alergii ví, má k dispozici takzvaný pohotovostní balíček. V něm jsou léky proti alergii a také adrenalin, který pomáhá při zvlášť prudké alergické reakci. Alergickou reakci na hmyzí bodnutí může ale dostat i člověk, který o své alergii neví," upřesnila alergoložka. Proto, když člověk po bodnutí hmyzem pociťuje svědění a pálení pokožky na těle, nejen v místě vpichu, nebo mu je nevolno, začne mu otékat krk a hůře se mu dýchá, je zapotřebí zavolat rychlou záchrannou službu. „Takový člověk totiž může velmi rychle upadnout do šoku, který může vést až k jeho smrti," řekla Odehnalová.