Zúčastnit se mohl každý, závodilo se totiž hned v několika kategoriích, jako například rodiče s dětmi do šesti let, chlapci a dívky podle věku, muži a ženy od osmnácti do devětatřiceti let a od čtyřiceti let výš. Samostatnou kategorii měli i závodníci, kteří se pokoušeli o co nejlepší umělecký dojem. Tam letos zvítězila trojice Mikuláš, čert a anděl. Nejmladší účastnici závodu bylo pouhých několik měsíců a nejstaršímu pětasedmdesát let.

Dohromady letos v adamovském mikulášském běhu do vrchu závodilo sedmapadesát běžců. „Loňský rekord téměř osmdesáti účastníků jsme letos nepokořili. Vzhledem k počasí je to ale slušné číslo," řekl adamovský starosta Roman Pilát.

Absolutním vítězem závodu, který obhájil prvenství z loňska, se stal Josef Siegel. „Ten letos s časem jedna minuta a sedmnáct vteřin vyrovnal traťový rekord," uvedl Pilát.

Adamovští se podle něj v pořádání závodu inspirovali v Bílovicích. „Mnoho měst má podobnou tradici, například v Bílovicích mají závod v běhu do schodů. Proto jsme se rozhodli založit v Adamově tradici v běhu do vrchu a v pořádání závodu chceme pokračovat i příští rok," řekl Pilát.

Závodní trať v Adamově podle něj měří 350 metrů. „Trať je ale velmi zrádná, protože má velké převýšení. I zkušeným závodníkům se tak může snadno stát, že na začátku přecení svoje síly a ty jim v posledních padesáti metrech velmi chybí," dodal Pilát.