Na náměstí Práce nasází stromy, trávníky, přidělají lavičky a napříč rozlehlou plochou udělají nový chodník. A také výrazně zmenší prostor pro parkování. „Myslím, že úprava náměstí je dobrý nápad. Aut už tam stejně moc neparkuje a vypadá to škaredě. Čím víc tam bude zeleně, tím líp," myslí si Alena Unčíková z Adamova.

Podobně to vidí i další z místních Kristýna Kučerová. „Obrázek, jak bude náměstí vypadat po úpravách, jsem viděla na internetu. Líbí se mi to. Parkoviště zůstane zčásti zachované a zároveň se vytvoří příjemná pěší zóna. Těmto změnám fandím. Zvlášť když se týkají nevzhledných míst, která jsou vidět přímo z vlaku. Spousta lidí totiž Adamov stále vnímá jako škaredé město, i když se tady spousta věcí postupně mění k lepšímu," poznamenala Kučerová.

Na náměstí Práce na neudržované ploše vysypané štěrkem v současnosti parkují řidiči aut. Nedaleko funguje trafostanice. Řada Adamovských tudy chodí na vlak nebo za nákupy do nedalekého A.centra. Na ploše přibude veřejné osvětlení a zábradlí. Dělníci opraví také korunu opěrné zdi u řeky Svitavy. Přes parkoviště povede žulový chodník.

Část pozemku bude dál sloužit jako parkoviště. „Ze strany u řeky bude alej stromů a nové zábradlí. Necháme tam udělat také branku. V budoucnu by mohlo vést k řece nějaké schodiště," řekl před zahájením úprav vedoucí odboru správy majetku města Radek Malý.

Úpravy mají stát necelý milion a půl. Třetinu zaplatí město, zbytek pokryjí dotace. Městu v lokalitě patří jen část pozemků. Zbytek má pronajatý od okolních firem. „Vlastníci pozemků neměli zájem do jejich úpravy investovat. Dohodli jsme se, že je městu pronajmou," řekl starosta Adamova Roman Pilát a dodal, že s úpravami mají být dělníci hotoví v polovině června. V příštích letech chce vedení města náměstí propojit s novou cyklostezkou okolo řeky Svitavy.

Na náměstí Práce tak bude od léta méně místa pro parkování. Nová stání pro řidiče však vzniknou na sousedním Smetanově náměstí. Na vyvýšené ploše, kde v minulosti stála socha rudoarmějce a později byla tržnice. „Bude tam šestnáct parkovacích stání. Dosud to byla nevyužitá plocha. Jedná se o pozemky města. Prostranství vydláždíme, přiděláme svodidla a značky. Později tam ještě přidáme zeleň," uvedl adamovský místostarosta Jiří Němec. Hotová má být do konce června.

Za nové parkoviště zaplatí Adamovští s daní osm set padesát tisíc korun.