Jihomoravské nemocnice mezitím ve čtvrtek přišly o velkou část pomoci. Studentům totiž čtvrtkem skončila pracovní povinnost v nemocnicích, aby měli šanci připravit se na zkoušky.

Za středu na jihu Moravy hygienici odhalili 778 nových případů koronaviru. Je to téměř až dvojnásobek, než počet za úterý, to nových případů přibylo 442. Středeční nárůst počtu nemocných je největší nejen od začátku prosince, ale dokonce už od začátku listopadu. „Průměrný denní přírůstek pro jižní Moravu je nyní 65 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel. Lidí s pozitivním testem v kraji je aktuálně 6322, od začátku pandemie Covid prodělalo 54 418 lidí," shrnula ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Renata Ciupek.

Předpokládaná podoba atletické haly v Brně-Bohunicích.
Brnu svitla naděje. Vyjedná 300 milionů na stavbu atletické haly?

Ke čtvrtku se nemocnice musely rozloučit s většinou studentů, kteří v nich vypomáhali na základě státem uložené pracovní povinnosti. Třeba v bohunické fakultní nemocnici pracovalo 268 vysokoškoláků i středoškoláků. „Pracovali na pozicích sanitář, praktická sestra, všeobecná sestra, na porodních sálech, plnili si praxi v rámci svého studia. Všem studentům chceme moc poděkovat, jejich působení u nás bylo opravdu velkou pomocí,“ poděkoval zdravotnický náměstek nemocnice Ondřej Ludka. Studenti společně odpracovali skoro 26 tisíc hodin.

Ne všichni ale z Fakultní nemocnice Brno odchází. „Medikům končí pracovní povinnost ve čtvrtek desátého prosince, ostatním studentům vysokoškolských programů, vyšších odborných škol a střední škol trvá příkaz do soboty, v případě že nebude vládou prodloužen nouzový stav," poznamenala mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Stabilní tým

Kromě těch studentů, které na výpomoc do nemocnic dostal pracovní příkaz, se už od jara našly desítky těch, kteří začali v nemocnici vypomáhat dobrovolně. Třeba na odběrových místech. „Studenti nám pomáhají dlouhodobě, už od půlky března se vytvořil takový stabilní tým,“ zmínil Ludka. I po skončení pracovní povinnosti tak bude pokračovat s prací pro nemocnici 25 studentů na základě podepsané dohody o provedení práce.

Karel Gott.
Mladá Brňanka vytáhla spolužáky na pochod za zesnulého Karla Gotta, dostala cenu

Pro studenty výpomoc v nemocnicích znamená cenné zkušenosti. Práce tady je občas na úkor studia, směny jsou dlouhé a vyčerpávající, člověk pak nemá chuť hned sednout k učení. Ale myslím si, že kontakt s pacienty jaký máme tady, by nám výuka nedala,“ uvedla třeba studentka Všeobecného lékařství na Masarykově univerzitě Eva Polanská.

Studenti pracovali i v brněnské svatoanenské nemocnici. I tam pracovali vysokoškoláci i středoškoláci, celkem osmaosmdesát studentů. „Mediků bylo nejvíce na I. neurologické klinice, na anesteziologicko resuscitační klinice, neurochirurgické klinice a obou interních klinikách. Vzhledem k počtu nakaženého personálu to bez nich bude složitější, na klinikách a odděleních nám opravdu hodně pomáhali. Někteří budou pomáhat i dál, například o víkendech nebo po škole, týká se to právě končících studentů posledních ročníků Lékařské fakulty Masarykovy univerzity," zmínila mluvčí zařízení Dana Lipovská.

Aktuálně má nemocnice se studenty, kteří chtějí vypomáhat i nadále, podepsané čtyři dohody o provedení práce, patnáct studentů z nižších ročníků na základě takových dohod už pomáhá na covidových odděleních nemocnice.

Majitel brněnského podniku U Sajmona pod Hájkem měl otevřeno i po osmé hodině. Na místě byla také policie.
Zásah policie v revoltující hospodě v Brně: Na pokutu stejně nemám, řekl majitel

V obou brněnských nemocnicích nadále zůstávají desítky pacientů s koronavirem. „Aktuálně máme 79 pacientů s Covidem, což je o deset víc než předchozí den. Jedenáct lidí leží na anesteziologicko resuscitační klinice, z toho devět pacientů je na umělé plicní ventilaci. Zdravotní stav všech je vážný," poznamenala Lipovská. Nemocnice momentálně postrádá jednadevadesát zdravotníků, kteří se nakazili Covidem.

I v bohunické fakultní nemocnici se starají o desítky covidových pacientů. „Sedmasedmdesát jich je na standardních odděleních, jednatřicet na jednotkách intenzivní péče, pět pacientů potřebuje umělou plicní ventilaci," zmínila mluvčí zařízení Plachá.