Novou malbu o rozměrech několika metrů si přímo na stěně prohlédnout žáci v boskovické základní škole v ulici Sušilova. A nebude jen jedna. Mezi distanční výukou je v uplynulých týdnech namaloval tamní učitel výtvarné výchovy Ladislav Dostál.

„Inspirovaly mě kolegyně a družinářky na první stupni. Když byly kvůli koronaviru loni poprvé zavřené školy, vyzdobily stěny na chodbě u družiny. Namalovaly tam různé stromy a listy. Trošku jsem jim pomáhal. Ve škole bylo několik zákoutí, u kterých jsem si myslel, že bych tam mohl namalovat nějaký motiv,“ řekl Deníku jednašedesátiletý učitel.

Tomáš Mokrý na Blanensku prorazil s vlastní reklamní a produkční agenturou. V regionu také pořádal festivaly a kultuní akce. Podnikání mu stopla epidemie koronaviru. Rozjel proto nový projekt s rozvozem farmářských a regionálních výrobků.
Covid byznys: Farmos? Velká výzva a příběh, říká Tomáš Mokrý z Rájce-Jestřebí

S podobou prací měl zkušenosti ze svého předchozího působiště na kunštátské základní škole. Tam vytvořil několik mozaikových stěn a maleb na motivy vodního světa a vesmíru. U některých mu pomáhali sami žáci. Mořskou rybu s hejnem menších namaloval i na stěnu v boskovické škole poblíž tunelu do jídelny. „Musel jsem malovat ze žebříku, protože stěna je rozlehlá a vysoká. Ryby jsem maloval po paměti. Vše štětcem. Vyšel z toho ale takový žralokodelfín, snad se bude dětem líbit,“ usmál se Dostál.

Později přišla na řadu stěna s vodníkem v prostorách, kde se pohybují děti z prvního stupně. A má zajímavou pointu. „Kdyby stěna s vodníkem byla průhledná, tak člověk vidí na zříceninu boskovického hradu. Nedaleko je Pilské údolí s říčkou Bělou a rybníkem. Všechny tyto motivy jsem automaticky namaloval. Předem jsem ale nevěděl, že směru výhledu za stěnou vše je i v reálu. Krásně se to tak nevědomky spojilo,“ popsal obraz na zdi Dostál.

Vodník ve škole

V příštích dnech se chystá na třetí malbu. Na jedné ze stěn uvnitř školy namaluje rozkvetlou jarní louku s motýly. Ty už důkladně studuje na internetu. „Chtěl bych, aby se mi povedli co možná nejvěrněji. Ale zase tak moc jich tam nebude. Nechci, aby stěna byla přeplácaná. Doufám, že malby udělají dětem radost, až se vrátí do školy,“ uzavřel povídání boskovický učitel.