Pořádají ho Blanenští v tamním kině, kde si připomenou výročí osmi set osmdesáti let od první písemné zmínky o Blansku. Vstup na akci je volný.

Na co lákají
pátek 27. května, Blansko
· zasazení lípy slovinsko-českého přátelství, 17.30, parčík před kinem
· slavnostní shromáždění, 18.00, kino
· vystoupení Komorního orchestru města Blanska
· vystoupení orchestru Teammus, sbor Kapky a Kapičky
· Ježek a parní válec, film
· výstava Slovinsko – Evropa v malém
· vstup volný

Nejprve na louce před kinem zasadí zástupci města Lípu přátelství se slovinskou delegací. V ní bude slovinský velvyslanec Leon Marco. „Slovinci si letos připomínají pětadvacet let své samostatnosti. Stromy se vysazují i v jiných českých městech, která mají nějaké ať už historické, nebo i současné vazby se Slovinskem. Blansko se Slovinskem pojí například firma Ježek, která až do roku 1941 měla jihoslovanskou filiálku v Mariboru," řekl blanenský úředník Jiří Kučera.

Právě o známém rodu Ježků je další díl z dokumentárního cyklu Živá paměť, který točí blanenští filmaři. Historické materiály k němu dodali i Slovinci.

Snímek přiblíží historii rodiny, jež za tři generace vybudovala z řemeslnické dílny úspěšný průmyslový podnik známý v celé Evropě. „Film se jmenuje Ježek a parní válec. Natáčeli jsme v areálu, kde v Blansku v minulosti Ježkova továrna sídlila. Ve filmu ukážeme například historické stroje a předměty. Víc neprozradíme," usmál se kameraman Jan Popelka.