Nejlidnatější země světa se na vedoucích příčkách žebříčku nově dostavených výškových budov, který zveřejňuje Rada výškových budov a městského prostředí (CTBUH), umísťuje s železnou pravděpodobností. Před třemi lety v Číně vzniklo na 86 mrakodrapů, předloni 80, loni dokonce 88.

Nejčastěji volenou lokalitou jejich výstavby bylo město Šen-čen nacházející se na jihovýchodě země v deltě Perlové řeky, nedaleko autonomního Hong-Kongu. Na jeho území během roku 2018 vyrostlo celkem 14 budov vyšších než 200 metrů, tedy téměř 10 procent všech celosvětově nově postavených mrakodrapů. 

Mrakodrap Chrysler Building, Manhattan, New York
Slavná ikona New Yorku změní majitele. Mrakodrap Chrysler Building je na prodej

Nejvyšší budova, která loni vznikla, byla ovšem pekingská CITIC Tower. Ta měří úctyhodných 528 metrů a jde celkově o devátý nejvyšší mradokrap vůbec. Druhou místo s výškou 461 metrů obsadil trochu překvapivě mrakodrap v Ho Či Minově městě ve Vietnamu.  

Zahanbit se nicméně nenechal ani americký New York, kde během loňského roku byl dostaven 80podlažní mrakodrap s názvem Three World Trade Center. Ten dosahuje výšky 329 metrů a nachází se hned naproti památníku uctívajícího oběti teroristických útoků z 11. září 2001.

Rok 2018 byl co do počtu nově vzniklých výškových budov skutečně rekordní, jak ovšem podotýká šéf organizace CTBUH Antony Wood, je dost dobře možné, že takto nastavená laťka bude velice brzy opět překonána.

Studenti z brněnské techniky navrhli mrakodrap, který za padesát let může být součástí cestování ve vysokorychlostních kapslích. Zájem o stanici projevili i brněnští radní.
Stanice hyperloopu v Brně? Dřevěný mrakodrap. Návrh se líbí i vedení města

„Vzhledem k míře urbanizace, kterou vidíme ve světě – a vzhledem k tomu, že musíme každý týden postavit ekvivalent města pro milion lidí, abychom tento růst (obyvatel) měli kde ubytovat – není překvapivé, že tempo výstavby výškových budov přetrvává,“ uvádí Wood s tím, že v nadcházejícím roce očekává dokonce na 150 nově vystavěných mrakodrapů.

Mrakodrapy jsou čím dál vyšší, v Evropě příliš nefrčí

Z analýzy CTBUH nadále vyplývá, že mrakodrapy sahají průměrně každým rokem výš a výš. Zatímco v roce 2017 jejich průměrná výška činila 244 metrů, loni to bylo o celé tři metry více.

Londýnský mrakodrap Tulipán.
Londýnský Tulipán by mohl mást letový provoz. Odborníci varují před katastrofou

Za současnou největší mekku nově vystavěných výškových budov lze označit již několikrát zmíněnou Čínu. Relativně hodně nových mrakodrapů spatřilo loni světlo světa v USA, konkrétně pak 13. Stejný počet jich zaznamenali rovněž ve Spojených arabských emirátech, sedm vzniklo v Malajsii, pět v nedaleké Indonésii. Thajsko a Jižní Korea postavily shodně tři výškové budovy, zatímco Kolumbie, Kuvajt a Kanada dvě. V Evropě žádná budova převyšující hranici 200 metrů, a tím pádem spadající do kategorie mrakodrapů během uplynulého roku nevznikla.

Vskutku zajímavý je pak příběh nové výškové budovy BD Bacata Tower nacházející se v hlavním městě Kolumbie Bogotě. Finance na vybudování aktuálně nejvyšší stavby v zemi totiž neposkytl žádný investor, firma, či vládní organizace. Za jeho výstavbou stojí obyčejní lidé, kterým se podařilo podle serveru Theb1m.com shromáždit na 240 milionů dolarů (přibližně 5,3 miliardy korun), a to prostřednictvím populárního crowfundingu.

Pohled na podobu výškové budovy v brněnské Lidické ulici.
Mrakodrap místo zahrady nechceme, bouří se obyvatelé v Brně