Předběžné výsledky nedělního hlasování ukazují, že politici, které podporuje Putin, míří k jasnému vítězství ve volbách gubernátorů například v Komiské a Tatarské republice, v Kamčatské oblasti a ve více než desítce dalších regionů.

Tajemník Jednotného Ruska Andrej Turčak prohlásil, že strana celkově na většině území zaznamenala přesvědčivé vítězství.

Úspěchy opozice

Stoupenci Navalného ale podle předběžných výsledků zaznamenali cenné vítězství ve volbách do městské rady v Novosibirsku, který je třetím nejlidnatějším městem Ruska. Uspěli také zřejmě ve volbách do městské rady v sibiřském Tomsku, kde Jednotné Rusko ztratilo většinu. Úspěch v Tomsku, který leží asi 2900 kilometrů na východ od Moskvy, je pro opozici symbolický, protože právě v tomto městě byl Alexej Navalnyj otráven.

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj na snímku z 29. února 2020
Kauza Navalnyj: Otravu novičokem potvrdily i další laboratoře, oznámilo Německo

Jednotné Rusko tam získalo 24,47 procenta hlasů, což odpovídá 11 ze 37 křesel v městské radě. Ta se stala politicky nejpestřejší v Rusku. Vládní strana v ní sice má nejsilnější zastoupení, ale přišla o dosavadní většinu 21 křesel, uvedla agentura DPA a dodala, že do rady byli zvoleni i dva Navalného spolupracovníci.

Tým Navalného vyzýval Rusy, aby hlasovali takticky a podpořili více než 1000 předem jmenovaných kandidátů, kteří měli podle opozice největší šanci porazit politiky z dominantní prokremelské strany a připravit ji o mocenský monopol. Mezi těmi, kdo s největší pravděpodobností získali křeslo v městské radě v Novosibirsku, je například Navalného spojenec Sergej Bojko.