Takové májové svátky Rusko od druhé světové války nepamatuje. Místo oslav a přehlídky zákaz vycházení, především v Moskvě a dalších velkých městech. Jen v samotné Moskvě je totiž víc než polovina ze 166 tisíc zjištěných případů onemocnění. Podle starosty metropole Sergeje Sobjanina se ale počet nakažených odhaduje nyní na čtvrt milionu.

Vlevo maďarský premiér Viktor Orbán, vpravo poslanec Lajos Kósa
V Maďarsku není demokracie, říká organizace z USA. Polsko prý míří týmž směrem

Více než čtyři tisíce lidí je ve vážném stavu a v nemocniční hospitalizaci, což je při mizerné úrovni ruského zdravotnictví a velkém nedostatku zdravotnického vybavení obrovský problém. Například část lékařů a zdravotnického personálu v Kaliningradské oblasti u hranic s Polskem odmítla kvůli nedostatku ochranných pomůcek nastoupit do práce. Více než stovka z dosavadních patnácti set obětí koronaviru v Rusku je právě z řad lékařů a sester. V některých regionech se přitom nemocnice staly v minulých dnech ohnisky nákazy.

Přesto, že Rusko podle odborníků za sebou stále nemá zdaleka vrchol nákazy, dal včera prezident Vladimir Putin ruským regionům možnost rušit tvrdá omezení pohybu, která měla šíření viru bránit. Ruské ekonomice totiž s ohledem na pád cen ropy hrozí při pokračování restrikcí obrovský propad.

„Odpovědnost kolegů z vlády i regionů je za každé přijaté uvolnění velmi vysoká,“ varoval ale vládní ministry i gubernátory Putin. Podle něj musí postupovat na základě doporučení epidemiologů a dalších odborníků.

Vojáci z Itálie domů

O horšící se situaci v Rusku svědčí i včera oznámené stažení týmu ruských vojenských lékařů a specialistů z Itálie, kde pomáhali především s dezinfekcí domů.

Vlevo maďarský premiér Viktor Orbán, vpravo poslanec Lajos Kósa
V Maďarsku není demokracie, říká organizace z USA. Polsko prý míří týmž směrem