„Volil jsem toho, kdo nám svým programem zaručil růst penzí, lepší zdravotnictví a stabilitu,“ říká šedesátník Tomasz Bielski, který si dává odpolední kávu na krásné ulici Nowy Swiat, která se v neděli mění v pěší zónu. „Takže z toho mi vychází, že jste zřejmě volil Dudu?“ zkouším. „Nezlobte se, to vám neřeknu,“ odmítá pan Bielski.

Polská remíza a dobré vítězství

U voličů jeho opozičního soupeře Rafala Trzaskowského je to tady ve Varšavě naopak. „Ano, oba jsme ho volili,“ říká hrdě sedmdesátnice paní Jadwiga. „Hlavně proto, aby už skončil Duda, ten je pro ostudu,“ dodává.

Venkov si polepšil, volí Dudu

Zatímco ve Varšavě, Gdaňsku a mnoha dalších městech je převaha liberála Trzaskowského, kandidáta opoziční Občanské platformy, zcela jednoznačná, na polském venkově je tomu naopak. „Proč jsem si pověsil na plot plakát Dudy? Protože ho podporuji, budu ho volit a jsem na to hrdý,“ říká asi čtyřicetiletý sedlák, hospodařící v klodském podhůří Králického Sněžníku.

„Tak dobře, jako se máme teď, jsme se nikdy neměli, a proto budu volit Dudu,“ dodává. Zatímco plakáty s úřadujícím polským prezidentem, který je pevně svázán s vládnoucím Právem a spravedlností (PiS), jsou na klodském venkově na jihu Polska na každém rohu, plakát s Trzaskowským  najdete sotva.

Polský prezident Andrzej Duda a jeho protikandidát v prezidentských volbách Rafal Trzaskowski na plakátech v Mazovském vojvodství.
Poláci dnes volí prezidenta. Bude to Duda, nebo Trzaskowski?

Podle polských sociologů je rozdělení volebních preferencí venkova a měst zcela zásadní. Popularita PiS je dána úspěšnými sociálními programy. Podporu mají PiS a Duda mezi polskými katolíky, hlavně kvůli odmítání „novot“ Západu, jako jsou například adopce dětí homosexuály.

Zato jsou voliči Dudy ochotni přehlédnout vládní likvidaci veřejnoprávních médií v Polsku nebo útoky na nezávislost soudů. „Žijeme v těžké době a vláda by se měla o lidi postarat,“tvrdí penzistka paní Agnieszka.

Trzaskowského volili především úspěšní, mladí a vzdělaní Poláci, kteří nechtějíodklon Polska od Západu. „Varšava se dnes podobá městům v západní Evropě a my tak chceme také žít,“ říká dvacátník Artur Kaczmarczyk, který si přivydělává ke studiu v jedné varšavské kavárně. „Nechceme být jiní, divní,“ dodává.

Očekává se velmi těsný výsledek, který měl být definitivně znám až během pondělka či úterka.