Maďarsko podepsalo smlouvu na dodávky ruské vakcíny Sputnik V. Na jejím základě má Maďarsko koupit z Ruska ve třech fázích „velké množství vakcín proti koronaviru“ , uvedl maďarský ministr zdravotnictví Péter Szijjártó po podepsání smlouvy s Ruským fondem přímých investic a s ruským ministerstvem zdravotnictví.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Debata o vakcíně: Podle českého vědce by očkování mělo být povinné

"Je v národním zájmu Maďarska zajistit další bezpečné a účinné vakcíny, aby se urychlilo očkování uprostřed pandemie," dodal Szijjártó.

Sputnik dostal podobně jako britská vakcína AstraZenace tento týden předběžné povolení k použití v Maďarsku. Zatímco u AstraZenaca se očekává, že Evropská léková agentura (EMA) povolí použití vakcíny pro celou Evropskou unii, ruská vakcína Sputnik V. požádala EMA o registraci až v těchto dnes a povolení se nedá ani při příznivém vývoji schvalování čekat dříve, než za měsíc.

Rusové nestíhají vyrábět

Velkou otázkou je vedle bezpečnosti vakcíny, která v Rusku prošla velmi nestandardním způsobem testování, testovalo se rovnou na brancích ruské armády, také rychlost ruských dodávek. 

Vakcíny má totiž v současnosti nedostatek k samotné Rusko, kde se přes povolení k vakcinaci už v létě minulého roku podařilo dosud naočkovat 0,69 % obyvatelstva, což je pro srovnání po polovinu méně, než v České republice, nebo v Maďarsku. 

Očkování v Dánsku.
Dánsko je v očkování proti covidu nejlepší v EU. Přečtete si, jaký má recept

V zemích, nimiž má už Rusko podepsány smlouvy o milionových dodávkách, jako je Egypt, Brazílie, nebo Indie, či Kazachstán se buď ještě vůbec nezačalo očkovat, nebo je tam vakcinace na úplném počátku, ve srovnáním s EU tam jsou zlomky naočkovaných.

Je však možné, že maďarskou vládu vedou ke snahám o zajištění ruské vakcíny Sputnik V. jiné důvody, než je jen rychlé proočkování obyvatelstva. Ruská vakcína, která je vyráběna tradiční metodou, je totiž výrazně levnější, než dosud nejpoužívanější vakcína Pfizer/Biontech. Je proto ale otázkou, kdy může velká dodávka "levné" vakcína z Ruska do Maďarska přijít. Nehledě na možný skeptický přístup maďarské veřejnosti vůči ruskému očkování. 

Rusko s křížkem po funuse

Na druhé straně mnozí čeští vědci, kteří se otázkami vakcinace zabývají, nechtějí ruskou vakcínu Sputnik V. šmahem odsuzovat, protože vědci, kteří ji vyvíjeli, jsou ve světě známí a kvalitní. 

Česko se ale na nákup Sputniku V. nechystá. „Já si myslím, že v tuto chvíli bychom o Sputniku uvažovat neměli. My pracujeme s vakcínami schválenými EMA. Produkce nabíhá postupně u všech výrobců vakcín. Takže i kdybychom my není objednali vakcínu z Ruska nebo Číny, měli bychom ji tady v září a to nedává smysl. Evropská unie má objednáno dost vakcín, jde o 2,3 miliardy kusů,“ uvedla v Cafe Evropa státní tajemnice pro Evropské záležitosti Milena Hrdinková. „To, co potřebuje jako EU, aby ty dodávky, které máme objednány přišly v březnu, dubnu a květnu,“ dodala Hrdinková.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
PODÍVEJTE SE: Česko je v počtu očkovaných jedno z nejhorších v EU

Ve stejné debatě vystoupil i Václav Hořejší molekulární imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, který k tomu uvedl, že je velmi důležité pročkovat rychle dostatečnou část české populace, aby se podařilo „dosáhnout kolektivní imunity“. Podle jeho názoru může být kvalitní i ruská vakcína Sputnik V, ale problém podle něho je, že ji Rusové sami přihlásili ke schválení pro použití v Evropské uniii až v těchto dnech.

Café Evropa v DeníkuZdroj: DeníkCafé Evropa je formát debatování pro širokou veřejnost, který má za cíl neformálním způsobem zatraktivnit diskutování evropských témat většímu okruhu posluchačů. Organizátory debat jsou Zastoupení Evropské komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM, ve spolupráci s regionálními středisky Europe Direct a Eurocentry. Cyklus diskuzí začal v prosinci 2015 a od té doby přinesl divákům přes 80 debat, během kterých měli možnost se zapojit do diskuze s experty z různých oblastí.

Diskuze Café Evropa probíhají v Praze i v regionech ČR a navštívili jsme s nimi již větší i menší regionální města, kde se s vámi i Deník.cz bude těšit na viděnou. V roce 2020 se projekt s ohledem na nepříznivý vývoj pandemie přesunul do online prostoru, díky čemu si našel i nové příznivce, ale v okamžiku, kdy to bude možné se těšíme s vámi na přímá setkání na živých debatách.

Debaty probíhají ve formátu 2-3 hostů a jsou moderovány jedním z našich zkušených moderátorů. Právě tento tým v roce 2021 doplnil Luboš Palata z Deníku. S Deníkem od letošního roku projekt diskuzí Café Evropa navázal mediální spolupráci. Materiály a záznamy s debat najdete jak na Denik.cz, na Facebooku Denik a regionálních FB, tak v tištěných vydáních Deníku.