Budou si moci vybrat, že buď podstoupí desetileté „nevolnictví“, nebo zaplatí v přepočtu státu přes milion korun za studium.

Na Slovensku byl podle policie zadržen bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka (na snímku z 20. října 2010) v souvislosti se zneužíváním pravomoci
Slovenský prokurátor označil stíhání Trnky za nedůvodné. Nařídil jeho propuštění

„S účinností od roku 2020, pokud budeme ve vládě, máte dvě možnosti: Buď po skončení školy dostanete k úhradě padesát pět tisíc eur a můžete jít, kam chcete, nebo odpracujete deset let na Slovensku,“ uvedl Fico na víkendové programové konferenci.

Důvodem pro toto razantní opatření je, že kvalita slovenského zdravotnictví se nelepší a zemi chybí už dnes stovky lékařů. A za pár let to má být několik tisíc.

Vlevo podnikatel Norbert Bödör a vpravo spolumajitel skupiny Penta a svědek Jaroslav Hačšák.
Soud v kauze Kuciak: vypovídal Norbert Bödör i Jaroslav Haščák

„Musíme to vyřešit. Nejsme blázni a nejsme ani charitativní organizace, stát, který bude vychovávat lékaře pro jiné země. Chápu, že Němci, Rakušané, Francouzi a Angličané se těší. Přijede dobrý, vzdělaný student, absolvent lékařské fakulty, a pokud ovládá jazyk, přímo nastoupí, je vymalováno a je to nestojí ani euro,“ uvedl.

V Česku zadarmo

Paradoxně zatímco Fico chce slovenské absolventy medicíny „pokutovat“ víc než milionovým poplatkem za odchod za prací do Česka, Slováci studují medicínu v Česku zadarmo a část z nich se samozřejmě vrací po studiu na Slovensko.

Podle odhadu šéfa lékařské komory Milana Kubka se může jednat až o dvě stovky slovenských studentů, kteří ročně v Česku zdarma vystudují.