V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k osmi rokům a osmi měsícům vězení a k pokutě 800 dolarů (asi 17 500 korun). V dubnu se proti verdiktu odvolala. Rozsudek byl podle ní "v rozporu s fakty" a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí před několika týdny podle jejího právníka dal za pravdu, byla zproštěna obžaloby.

Její propuštění se dnes očekávalo. Ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro propuštění Hlůškové. Už v pátek ale také mluvčí ministerstva Eva Davidová uvedla, že rodina Hlůškové si nepřeje informovat veřejnost o organizaci cesty z Pákistánu do ČR.

Tereza Hlůšková
Češka vězněná v Pákistánu může domů. Soud vypracoval rozsudek o osvobození

Právní zástupce Hlůškové Sajfúl Malúk agentuře AP řekl, že z věznice žena vyšla pozdě večer místního času (odpoledne SEČ). Podle něj ji vyzvedli pracovníci českého zastupitelského úřadu, kteří s ní odcestovali do metropole Islámábádu.

Drogy za 150 milionů rupií


Zadržovaná Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu Kč).