Summit, od kterého nikdo nic velkého předem nečekal, ale o to byl možná důležitější. Dnešní jednání prezidentů Spojených států a Ruska se odehrálo v době, kdy jak Washington, tak Moskva označují své vztahy za nejhorší v historii existence Ruské federace. Tedy od devadesátých let.

Na summitu nebyla uzavřena žádná klíčová dohoda, ale to se od něj ani neočekávalo. Úspěch byl už jen v tom, že se vůbec odehrál a že neskončil roztržkou. Společná tisková konference obou prezidentů na závěr summitu se ale nekonala, každý vystoupil zvlášť na své vlastní tiskovce.

Americký prezident Joe Biden se na summitu s Vladimirem Putinem rozhodl, že to s ruským prezidentem ještě jednou zkusí. „Uvidíme za půl roku, jestli to bude fungovat,“ uvedl Biden po více než čtyřech hodinách jednání s Putinem. 

Alexej Navalnyj před moskevským soudem.
V Rusku schválili kontroverzní zákon. Může zabránit kandidovat kritikům Kremlu

Putina varoval před dalším zhoršováním vztahů s USA a Západem. „Poslední věcí, kterou chcete, je nová studená válka,“ řekl Putinovi, kterému mimo jiné připomněl, že má Rusko tisíce kilometrů hranice s Čínou.

Prezidenti se dohodli na zahájení rozhovorů o omezení jaderných zbraní, na tom, že zamezí kyberútokům na strategickou infrastrukturu na svých územích a že budou spolupracovat v Sýrii a Íránu. „Jde o to, abychom se špatně nechápali,“ uvedl Biden, který s Putinem jednal i o opatřeních proti neúmyslně zahájenému jadernému konfliktu. Oba prezidenti se také dohodli, že na ambasády v obou zemích se také vrátí velvyslanci.

Spolupráce s USA je podle Putina možná

Jak vyplynulo naopak z tiskové konference ruského prezidenta Vladimira Putina, ve hře jsou i jednání o možné výměně amerických vězňů v Rusku za ruské vězně v USA. 

„Byly to konstruktivní rozhovory. Joe Biden je velice zkušený,“ ocenil pak Putin svého partnera a prohlásil, že jednání nevnímal jako nepřátelská.

V otázce Ukrajiny, nebo propuštění opozičního vůdce Alexeje Navalného však Putin nenabídl žádný ústupek, naopak Navalného označil za člověka, který je vězněn v souladu se zákony. Naopak Biden zcela jasně podle svých slov Putina upozornil, že by byla zcela nepřijatelná Navalného fyzická likvidace. „Pro Rusko by mělo devastující následky, kdyby Navalnyj zemřel,“ varoval Biden.

Generální sekretář NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg: Vztahy NATO a Ruska jsou na tom nejhůře od konce studené války

Za možný prostor pro spolupráci s USA označil Putin otázku Arktidy, kde Rusko podle něj nebude blokovat vytvoření tranzitní mezinárodní lodní cesty, jež tak díky globálnímu oteplování vzniká.

Spojené státy jsou zpět

Závěr čtyřdenní cesty Bidena, který začal summitem ekonomických mocností G7, pokračoval summitem NATO a úterním jednáním s Evropskou unií dal podle amerického prezidenta jasně najevo, že se Spojené státy vrací ke své tradiční politice v čele demokratického světa. „Věřím, že USA ukázaly světu, že jsme zpět na scéně, že jsme opět po boku spojenců, po boku dalších spřátelených demokracií,“ uvedl na své tiskové konferenci u jezera v Ženevě Biden.