Je neděle krátce po šesté hodině večer a jednadvacetiletá řidička přijíždí v Ropici na Ostravsku k železničnímu přejezdu. Cestuje s ní i o osm let mladší bratr. V momentě, kdy auto vjíždí na koleje, přiřítí se osobní motorový vlak. Ten vůz po nárazu tlačí před sebou ještě zhruba sedmdesát metrů, než zastaví. Chlapec následně v nemocnici prohrává boj o život.

Tragická nehoda z října se podle místních vůbec nemusela stát, pokud by přejezd nebyl označený pouze výstražným křížem. Správa železnic se proto i kvůli podobným případům rozhodla přidat k asi dvěma stovkám železničních přejezdů světelná zařízení a závory. V rozpočtu na to vyčlenila téměř dvě a půl miliardy korun.

O mimoúrovňovém křížení silnice a železničního přejezdu ve Studénce se hovoří od roku 2018.
Správa železnic ruší některé přejezdy. Dočká se i místo tragédie ve Studénce

„Prioritu mají přejezdy na silnicích 1. až 3. tříd. Dále pak přejezdy s opakovaným výskytem nehod a přejezdy uvnitř obcí,“ informovala mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Dodala k tomu, že u přejezdů na silnicích 1. třídy se podařilo skončit s těmi, které měly jen výstražný kříž, už v loňském roce. „Poslední takový se dočkal rekonstrukce na trati z Čáslavi do Třemošnice,“ uvedla mluvčí.

Zájem o modernizaci rizikových úseků, kde se trať kříží se silnicí, potvrzuje i Drážní úřad. Počet žádostío instalaci lepšího bezpečnostního zařízení se totiž v loňském roce vyšplhal na číslo 295. To byl oproti roku 2020 více než dvojnásobek.

Zatímco velmi využívané rizikové železniční přejezdy se daří dodatečně zabezpečovat, u těch málo nebo dokonce téměř nevyužívaných je situace horší. Žádostí spojených s takovými místy dostal Drážní úřad vloni pouze osmnáct. Jejich zrušení, které se často nabízí jako nejlepší řešení, není přitom úplně jednoduché. „Ještě před námi musí železniční přejezd zrušit Silniční správní úřad, pak ho teprve můžeme odstranit my,“ vysvětlil ředitel sekce infrastruktury Drážního úřadu Martin Roedl.

Zabezpečovací systém ECTS na trati Praha-Uhříněves – Votice
Koridor z Prahy do Budějovic má nejmodernější vlakové zabezpečení

Kolik nepotřebných železničních přejezdů se v letošním roce podaří zrušit, Správa železnic zatím neví. Odhaduje to na vyšší desítky. „Vše se bude odvíjet od správních řízení a kompenzačních opatření,“ upozornila mluvčí Správy železnic.

Mezi odstraněnými přejezdy by letos mohl být i ten ve Studénce na Ostravsku. Na místě se v roce 2015 stala tragická nehoda, když řidič kamionu vjel do dráhy Pendolina. Tři lidé zemřeli, pěta-dvacet dalších se zranilo.

Přejezdy v Česku

- Železnici v Česku kříží celkem 7734 přejezdů.

- 4248 z nich je vybaveno přejezdovým zabezpečovacím zařízením.

- 1611 přejezdů navíc chrání závory.

- 3486 má pouze výstražné kříže.

- Vloni na přejezdech zemřelo 28 lidí, předloni 39.