„V Praze vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ oznámil v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na druhou stranu je podle něj říci, že Praha je podle něj stabilní. „Máme deset, dvacet případů denně, takže z tohoto pohledu ta opatření chceme zachovat, ale není to nikterak zásadní," dodal Vojtěch.

„Reprodukční číslo pro Prahu ukazuje mírné zlepšení situace - aktuálně je kolem 1. Počty nově diagnostikovaných klesá, v Praze je situace stabilizovaná. V Moravskoslezském kraji je reprodukční číslo 1,5,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Plošné reprodukční číslo vzhledem k nízkému počtu případů ve většině krajů podle něj již nemá pro zhodnocení současné situace smysl.

Odběry na testy kolektivní imunity. Ilustrační foto
ON-LINE: Počet případů v Česku skokově narostl. Přibylo 305 nakažených

Kvůli většímu šíření nemoci covid-19 v části Moravskoslezského kraje stát od úterý zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakáže například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo omezí účast na hromadných akcích z 500 lidí na nejvýše 100. Omezení se týká i koupališť. Pokračuje se i v omezení pracovní doby provozoven stravovacích služeb či nočních klubů a diskoték. Ty budou muset mít zavřeno od 23. hodiny do 8. hodiny ranní. 

I nadále bude nutné dodržovat dvoumetrové odstupy mezi stoly a u jednoho stolu budou moci sedět nejvíce 4 osoby.

„Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů,“ uvedl v pondělí ministr zdravotnictví Vojtěch. Někteří lidé totiž podle něj navštěvují hromadné akce či oslavy, i když mají příznaky.

Virus v populaci nezmizí

„Většina nových případů je bezpříznakových, což je dobré z hlediska zatížení zdravotnického systému, ale ne pro možné další šíření nemoci,“ řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ta znovu apelovala na občany, aby byli zodpovědní.

V celém Moravskoslezském kraji navíc i po uvolnění opatření od 1. července ve zbytku republiky zůstanou povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

 

K šíření nákazy plošně nedochází, upozornil také na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„Výskyt lokálních ohnisek ale dokazuje, že koronavirus v populaci nezmizí a budeme se s ním muset naučit dlouhodobě žít. Nárůsty nových pacientů souvisí se známými lokalitami, kde dochází k masivnímu testování a máme tak vysoký počet záchytů,“ doplnil.

Aktualizace semaforu

Na tiskové konferenci zmínil Vojtěch i cestování. „Do zelené zóny se posunulo Slezské vojvodství, nebudou zde nutné testy ani karantény, a také i Velká Británie. Naopak v červené zóně zůstává Švédsko, Portugalsko se posunulo z červené do oranžové zóny,“ řekl ministr.

Koronavirus a cestování - Ilustrační foto
Otevření hranic EU? Čína dostane zelenou, Rusko či USA na seznamu chybí

V Česku v neděli přibylo 305 nových případů koronaviru. Počtvrté od začátku epidemie tak byl denní přírůstek vyšší než 300, naposledy se to stalo 3. dubna. Aktuální nárůst zřejmě souvisí s rozsáhlým testováním na Karvinsku a v těžební firmě OKD. 

Ve čtvrtek přibylo 93 nakažených, v pátek 168 a v sobotu už 260. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale nejedná o druhou vlnu epidemie.