Předchozí
1 z 2
Další

„Nejdřív musíme pracovat a něco dokázat. Uvidíme, co na to řeknou voliči,“ míní bývalý gymnaziální učitel a ředitel, s nímž Deník hovořil o jeho záměrech v politice.

Z čeho usuzujete, že na české politické scéně je prostor pro další subjekt?
Z toho, že když jedu metrem, přijde za mnou šest lidí a má radost, že vzniklo nové politické hnutí.

Cílíte tedy na lidi jezdící MHD?
Jezdím normálně metrem, teď spíš tramvají do sněmovny, takže mi to není cizí. Chodím ale také na besedy s byznysmeny, zajímají mě všichni voliči, naše hnutí chce být občanské a celonárodní. Myslím, že hlasy budeme mít jak v městských salonech, tak na vesnicích.

Představení nové politické strany Trikolora Václava Klause mladšího.
Klausova Trikolóra chce bránit normální svět

Proč si myslíte, že konzervativní pravicové hodnoty a důraz na vlastenectví může mít širokou odezvu?
Protože to jsou přirozené věci, které v lidech jsou. Samozřejmě polovinu z nich to táhne doleva, neboť mají rádi státní opatření a podporu. Ta druhá je svobodomilná, nebojí se postarat o sebe a svoji rodinu, chce si žít po svém. Pokud neporušuje zákony, je to úplně v pořádku a je to tak všude na světě.

Zdroj: Deník/Martin Divíšek

Donald Trump se opíral o podobné hodnoty, nepředstavuje klasickou pravici, spíš její lidovější podobu. A byť nejsem Trumpovou kopií, vnímám věci podobně. Chci říct, že v mém postoji není kalkul, jestli to či ono někoho zaujme. Já těm věcem věřím, a proto je chci hájit. Budu příjemně překvapen, když lidí, kteří vidí svět stejně, bude hodně. A budu zklamaný, bude-li jich málo.

Při představení Trikolóry jste uvedl, že jste teď zažil politický život zevnitř a byla to děsivá zkušenost plná pokrytectví, stádnosti a hlouposti. Opravdu je to ve sněmovně tak hrozné?
Sněmovna je průřez společnosti, avšak procento lidí, kteří tam vůbec neřeší skutečné problémy, ale jen čekají na to, kdo se uřekne, aby ho mohli plamenně kritizovat, nechávají se ovládat hloupými emocemi, podléhají lobbistům a předkládají naprosto pošahané zákony, hlasují jako ovce pro evropské směrnice, s nimiž vlastně nesouhlasí, je fakt velké. A to je děsivé.

Jsou to i vaši bývalí kolegové z ODS?
Někteří ano.

Ptám se na to proto, že za ODS jste kandidoval, byl jste výraznou tváří strany…
A získal jsem nejvíc preferenčních hlasů, dvakrát víc než všichni ostatní dohromady.

Z jakého důvodu jste se s ODS ideově rozešel když pominu, že vás vyloučili?
To bych tak úplně nepomíjel, z té strany jsem byl vyloučen a v tentýž den jsem slíbil voličům, že se na ně obrátím, což činím. Jinak se ale skutečně nerad vyjadřuji k ostatním politickým stranám a jejich členům. Jestli se mi něco hnusí, tak to je politika, která oslovuje lidi tím, že Franta je gauner a hlupák, a tak by raději měli volit je. To mi leze krkem. Nemám mandát na hodnocení ostatních politiků, přeju panu Fialovi, ať je co nejdéle předsedou ODS, a nebudu to dál komentovat.

Politolog Lukáš Valeš
Politolog Lukáš Valeš: Protest proti Babišovi? Venkov se diví, co Pražáci blbnou

Program ODS hovoří o obhajobě pravicových hodnot, štíhlém a výkonném státě, snížení byrokracie, nízkých a jednoduchých daních. Kde tedy najít deset rozdílů mezi ODS a Trikolórou?
Najdu vám jich 90 procent. V části našeho programu Bohatství vzniká z práce samozřejmě máme k části poslaneckého klubu ODS velmi blízko, jen my budeme daleko radikálnější v obraně lidí, kteří pracují a platí daně. V kapitole Braňme normální svět je celé vedení našeho hnutí úplně jinde a v části Žijeme v České republice zrovna tak. Kdybych to vyjádřil matematicky, programově se lišíme v pěti šestinách.

Budete prosazovat vystoupení Česka z Evropské unie?
Naším programem nebude czexit, ale požadujeme vrácení EU před Lisabonskou smlouvu. Jsme proti tomu, abychom jako nějaká provincie museli potupně přijímat zákony z EU, které čeští občané ani poslanci nechtějí. Takže nejen nedávat další pravomoci do Bruselu, ale vzít zpátečku. Chceme dobrovolnou a svobodnou Evropu národů, v níž má každý stát právo vetovat věci, které se mu nelíbí. Určitě jsme pro přátelství evropských národů, volný pohyb služeb, zboží a lidí. Některé původní hodnoty EHS ctíme, ale evropský superstát ani omylem.

Připouštíte, že Evropská unie je útvar, který zajistil 60 let míru?
To si nemyslím, podle mě to s tím naprosto nesouvisí. Mezi USA a Kanadou je 200 let míru, a není to zásluhou nějaké Unie.

Tam proti sobě nestály Francie a nacistické Německo, neřádil tam Hitler.
Ano, ale z mého pohledu je příběh o EU jako záruce míru politický marketing.

Zabýváte se v programu úlohou české armády?
Ano. Podle našeho názoru je hlavní úlohou české armády ochrana svrchovanosti a celistvosti republiky a ústavního pořádku. Země, která nemá vlastní silnou armádu, má brzy na svém území nějakou cizí.

Souhlasíte tedy s Donaldem Trumpem, že by všechny státy Severoatlantické aliance včetně Česka měly dávat dvě procenta na armádní rozpočet?
Kdyby se o tom hlasovalo ve sněmovně, budu pro, ale velice bych se zasazoval o to, aby peníze šly na zvýšení bojeschopnosti armády, aby byla skutečně výkonná při eventuální obraně republiky.

Zahraniční vojenské mise byste upozadil?
Primárně proti nim nic nemám, ale vždycky je nutné za nimi vidět české zájmy. Když působí tam, odkud se velmoci stahují, a naši vojáci, kteří dělají fantastickou práci a mají velké renomé, často jen vyplňují nějaké místo a řada z nich padne, tak si každý slušný člověk musí položit otázku, za co krev prolévali, jestli to mělo smysl při ochraně České republiky.

Michael Žantovský.
Michael Žantovský: Havel byl na své vaření pyšnější než na svou politiku

Když posíláte někoho na smrt, musíte si být sakra jistí, že tam brání vaši rodinu, děti a vnoučata. Je to velmi citlivá otázka, ale zásadní je, aby nebyla tabu. Naše armáda, všichni kluci, kteří tam jsou, dělají republice skvělou reklamu mimochodem jeden z nich bude naším mluvčím pro obranu.

Má afghánská mise smysl, nebo ne?
Jsme tam na základě spojenecké úmluvy, kterou je třeba dodržet. Na druhou stranu každý, kdo není totálně předpojatý, vidí, že se tam situace v posledních deseti letech zhoršuje a američtí prezidenti dělají kroky k tomu, aby se z té oblasti stáhli.

Je vůbec možné po 18 letech přítomnosti dojít k závěru, že to byl promarněný čas, tisíce vojáků padly zbytečně a nyní se k moci vrátí Tálibán, jehož vůdci se dohodnou s Trumpem?
Garantem pro zahraniční otázky bude Václav Klaus senior, tak ten by vám k tomu asi řekl své. Když se ale budeme držet faktů, tak po počátečních úspěších nyní drtivou část Afghánistánu ovládá hnutí, které má v nějaké míře asi podporu místního obyvatelstva. Nedovedu si představit, že by celá ta země byla proti 60 teroristům.

Říkal jste, že v oblasti s názvem Braňme normální svět se zásadně od ODS lišíte. Jaký je tedy normální svět pohledem Václava Klause jr.?
Je to vymezení proti všem myšlenkovým proudům nové levice, proti inkluzi ve školách, přepjatě pojímané genderové problematice, ekologickému fanatismu. Tyhle hodnoty budeme prosazovat, byť to není moc populární. Respektive ve společnosti je, dokonce i ve sněmovně, ale jenom v parlamentní restauraci.

Eurokomisařka Věra Jourová.
Věra Jourová: Evropská unie táhne Čechy nahoru

Přísahám vám, že tam se k těmto hodnotám přihlásí přes padesát procent poslanců, ale když vlezou na řečniště, jsou opatrní, protože by na ně mohli naskákat novináři a aktivisté, takže se raději přikrčí a melou floskule. Pak je tam skupina poslanců, která tomu upřímně věří a myslí si, že se na vesnicích nemá topit uhlím atd. Já se za názory, které říkám v hospodě, nestydím, a klidně je sděluji i od toho pultíku.

Když si ale vezmete zprávu respektovaného panelu OSN…
Počkejte, to myslíte panel OSN ke klimatu? Ten tedy zrovna já naprosto nerespektuji.

Celý vyspělý svět, tedy kromě rodiny Klausovy, ale ano.
Tak to není, nerespektují ho Spojené státy, Čína, Indie, Brazílie. Když jsme to spočítali, z šesti miliard lidí na planetě ho nerespektuje asi 5,8.

Státníci přece nejsou občané. Varovná slova desítek vědců o ohrožení milionu druhů živočichů a rostlin, mizení korálových útesů či deštných pralesů vás neznepokojují?
To je politický marketing partičky vládních i nevládních úředníků a aktivistů. Od vzniku planety zaniklo asi šest milionů druhů a řada jiných vznikla. Jde jen o strašení veřejnosti.

Planeta tedy není ohrožena globálním oteplováním ani vymíráním druhů?
Když se podíváme na ČR, tak nejhorší ekologická situace byla koncem 80. let, kdy jsme měli tři tisíce mikrogramů síry ve vzduchu, a když jsme hráli fotbal, báli jsme se umýt nohy ve Vltavě, aby nám neslezly nehty. Kvalita ovzduší, vody a přírody se od té doby dramaticky zvýšila. Jestli ji něco ničí, tak ekologičtí magoři, kteří nechali rozmnožit kůrovce na celém území republiky.

Nezlepšila se dramaticky i díky politickému tlaku na podniky, aby odsiřovaly své povozy a vyráběly ekologicky?
To je jasné. Až někdo bude zvažovat skutky mého otce, tak tohle mu musí připsat k dobru. Jeho vláda byla jedna z nejekologičtějších v historii republiky, nejvíc investovala do odsíření elektráren atd.

Daniel Prokop
Daniel Prokop: Češi jsou Evropané, ale k Unii mají vlažný vztah

Aby nedošlo k mýlce. Já miluju přírodu, bydlím v Peci pod Sněžkou, v životě jsem nevyhodil v lese papír, třídím odpad, neberu si igelitky v supermarketu, vodu piju z kohoutku a vedu k tomu i své děti. Člověk se má chovat k přírodě slušně a zodpovědně, ale řešením není politický aktivismus a prodávání emisních povolenek, když Čína a Indie pak stejně emitují do vzduchu dvěstěkrát víc sajrajtu.

Přesto mě nepříjemně zarazilo, když jste v pondělí uvedl, že světový vývoj nemá určovat šestnáctiletá puberťačka s diagnostikovanými poruchami, míněno Švédka Greta Thunbergová, kterou přijal i papež. Máte to zapotřebí?
Chtěl jsem se vymezit proti tomu, aby se vážné věci řešily marketingem. Každý mladý člověk ať věří, čemu chce. Je to hezké a já mu to neberu. Na druhou stranu lidstvo se má rozhodovat na základě faktů a vědecké pravdy.

Třeba studenti protestují právě proto, že si o tom něco přečetli nebo vyslechli ve škole a o přírodu se bojí.
No jo, ale když demonstrovali tady v Praze, bylo celé náměstí poseto svinstvem z nadnárodních řetězců. Být jejich maminkou, tak je ztřískám. Upřímně si myslím, že děti mají i v pátek chodit do školy. Když chcete být revolucionář, tak ok, ale musíte si rozmyslet, jestli to chcete dělat na plný úvazek jako V. I. Lenin, nebo chcete být lékař, chemik či právník.

Ve druhém případě holt musíte chodit do školy nebo do práce. Nejsem velký fanoušek toho, že se v pátek zatahuje škola a chodí se na náměstí s nápisem Klima. Můj útok byl proti politickému marketingu, který ze všech nesouhlasících dělá polofašisty, nikoliv proti té slečně, která je podle mě zneužívána.

A proto jste musel o ní mluvit jako o člověku s poruchou?
To jsem si vyhledal na Wikipedii, kde jsem se dověděl, že ta osoba je náchylná k tomu, být manipulovaná i manipulovat.

Zdůrazňovat, že má člověk handicap a používat to proti němu podle mě prostě není fér.
Když se veřejně angažujete, musíte s tím počítat. Půjde-li někdo po ulici a potáhne si za sebou zubní kartáček, bude říkat brum brum a za chvíli bude hlásat, jaké mají být daně v ČR, tak si s dovolením ponechám jistý odstup a raději si poslechnu nějakého skutečného odborníka, to se na mě nezlobte. Jinak té dívence přeji, aby byla šťastná, ale určovat světovou průmyslovou politiku podle mě nemá.

Michal Pavlíček při fotografování pro Deník 1. dubna v Praze.
Kytarista Michal Pavlíček: Děsím se téhle nové svaté války

Vedl jste elitní gymnázium. Není tím dáno, že jste na straně těch, kteří dostali do vínku nadání a vysoké IQ, zatímco k těm jakkoli postiženým máte nedůvěru a raději byste je všechny poslal do speciálních škol?
Já sám jsem na svět přišel s handicapem, čili k těmto lidem žádnou nedůvěru nemám. Asi jste si všimla, že na zahájení Trikolóry byli tři nebo čtyři lidé na vozíčku. Patřím k těm a myslím, že lidé to cítí kteří si váží všech, kdo se poctivě živí, a nemusejí to být bůhvíjací intelektuálové. Byl tam i pán, který vyrábí v rodinné firmě hoblíky, a mně to přijde stejně skvělé, jako když někdo vymyslel něco 3D modernistického.

Tvrdíte, že se rád opíráte o fakta, pak ale nechápu, proč jste tvrdošíjně proti inkluzi, když ve Finsku, kde mají vynikající vzdělávací systém, patří k jeho pilířům?
Nesouhlasím s vámi. Finsko má trošku lepší školství než třeba Řecko díky dlouhodobé vzdělanosti obyvatelstva a bohatosti země, která do školství investuje hodně peněz, ale s inkluzí to naprosto nesouvisí.

Mají tam i speciální školy, ale prostupnost s běžným školstvím je vysoká a snahou všech je pomoci každému dítěti k co nejlepšímu výsledku.
Inkluzi jsem přede dvěma roky věnoval hodně času, ta debata už proběhla, dopadla jednoznačně: čeští učitelé a opravdová odborná veřejnost nic takového nechtějí. Nejstarší českou politickou stranu paní exministryně školství Valachová málem vyhnala ze sněmovny a je smutné, že ačkoli lidé volili jinak, nová vláda s tím nic nedělá.

K normálnímu světu podle vás patří i to, aby rodinu tvořili máma, táta a děti. Copak to tak funguje?
Všichni, tedy dva, poslanci Trikolóry podepsali návrh ústavního zákona, aby manželství bylo svazkem muže a ženy. My si myslíme, že když se narodí miminko, je ideální, když tam má maminku, tátu, babičku a širší rodinu. To je podle nás pro děti nejlepší a pro společnost nejzdravější. To, že se mnoho rodičů rozvádí, je samozřejmě smutné. Plně také respektuji, že spousta mladých lidí do manželství nevstupuje, početí odkládá, nebo děti dokonce ani nechce.

Třeba já jsem se také nechtěl znovu ženit a mít páté dítě se třetí ženou, mám už nějaký věk. Chápu tedy, že někdo takové rozhodnutí udělá v pětatřiceti a žije sám, jinak, nebo s partnerem stejného pohlaví. Všem přeju štěstí a úspěch. Ale když má stát něco chránit, tak by to měla být rodina klasického typu, nejlépe ještě s prarodiči.

Vrátím-li se k vaší tezi, že hodnoty vytváří člověk, který pracuje a platí daně, tak by mě zajímalo, co chcete udělat s přebujelou byrokracií? Všechny strany slibovaly, že s ní skoncují, ale nestalo se nikdy nic.
Nemyslím si, že by to pro ně byla až taková priorita. Sněmovna se klidně tři dny hádá o jednací řád nebo se zastaví kvůli tomu, že nějaký pochybný týpek má být předsedou jakési přiblblé komise, ale nezastaví se kvůli daním. Strany se už jen brání proti nesmyslům jako EET, ale nejdou do toho aktivně. To už bychom se ale dostali k otázce, jestli ty pravicovější strany měly jít do vlády a daně snížit.

Alexandr Vondra
Alexandr Vondra: Babiš skončí nedobře. Příští volby vyhraje ODS

A měly jít do vlády s Andrejem Babišem?
Myslím, že smyslem politiky je vládnout. Kdyby tam byly, inkluze už mohla být zrušená a daně snížené, protože ANO žádný program nemá. Ale už je to pryč, nerad se vracím k věcem, které jsou rozhodnuté.

Pochopila jsem správně, že vám by nevadilo vládnout s ANO?
To jste pochopila špatně. Ještě jsme nezfalšovali ani jeden průzkum a nemáme žádné volební výsledky, takže je předčasné se bavit o tom, kdo s kým bude vládnout. My chceme prosadit co nejvíc z našeho programu. Pokud jde o zrušení inkluze, tak mi bude jedno, se kterými poslanci to prohlasujeme.

Třeba s Marťany?
Třeba s Marťany, zní to blbě, ale je to tak. Když chcete být svatý, máte jít do kláštera nebo být novinář, ale smyslem politiky je lidem doručit to, co jste jim slíbili, že zrušíte nebo zavedete.

Uvedl jste, že přišel čas, kdy si občané mají vzít svoji zemi zpátky. Možná totéž si přejí statisíce lidí na demonstracích proti Andreji Babišovi. Jak je vnímáte?
Byl bych radši, kdyby si lidé vzali zemi zpátky ve volbách, ale naprosto chápu právo každého být rozčilený a demonstrovat. Myslím, že na Václaváku byla spousta sympatizantů Trikolóry i jejích zakládajících členů. Co k tomu říct? Vlády se v parlamentní demokracii svrhávají v parlamentu nebo dávají demisi, když ztratí většinu.

Když jsou ovšem protesty dlouhodobé a masové, v parlamentu to častokrát odezvu najde, nějaká strana vystoupí z koalice a je hotovo. Za sebe bych rád ctil zastupitelskou demokracii a fakt je, že hnutí ANO vyhrálo poslední šestery volby.

Kdo je Václav Klaus mladší: 
* Narodil se 10. září 1969 v Praze.
* Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, obor matematika – geografie.
* V letech 1998 až 2014 byl ředitelem soukromého Gymnázia PORG v Praze a poté sítě škol PORG v Praze a Ostravě.
* V roce 2002 vstoupil do ODS, o sedm let později z ní odešel. V roce 2016 se opět stal členem ODS.
* V říjnu 2017 byl zvolen poslancem, předsedal sněmovnímu školskému výboru.
* Letos v březnu byl z ODS vyloučen kvůli srovnání přijímané legislativy EU s židovskými transporty i podpoře kandidáta SPD Ladislava Jakla.
* V červnu 2019 založil hnutí občanů Trikolóra.

Richard Müller.
Zpěvák Richard Müller: Kdysi jsem byl schopný za den napsat album