„Začalo to se začátkem pandemie, kdy se někteří muži vrátili do dětských let a doma našli své staré kartičky. Někteří je začali doplňovat a jiní v nich našli opravdový investiční skvost,“ popsal Lukáš Kopp, pořadatel burzy sportovních kartiček a suvenýrů Czech Expo, která se o víkendu uskuteční v Pardubicích.

Sám se díky podnikání vrátil do dětství, první kartičky koupil za pár korun v polovině devadesátých let minulého století. „Před pár lety, když jsem se jimi opět probíral, mě napadlo, že bych je mohl začít i vyrábět. A tak jsem do toho šel. Z koníčku se stala i vášeň,“ dodal Kopp.

Zorientovat se ve známkách není snadné a pomůže s tím zkušený filatelista
Nemáte doma schovaný poklad? Na známkách lze jedině vydělat

Pokud však nemáte doma sbírku z dětských let, můžete nyní vsadit na vycházející sportovní hvězdy. „Češi jsou hokejový národ. A kdybych si chtěl nyní začít tvořit sbírku, která bude mít jednou hodnotu, asi bych hledal Slováka Slavkovského. Z Čechů bych se soustředil na vycházející hvězdy NHL Jiříčka či Kulicha,“ doporučuje majitel firmy MK Cards. Ze zahraničních hvězd by Kopp začínající sběratele upozornil na Cala Makara z Colorado Avalanche či na českou stálici v NHL Davida Pastrňáka.

Kartička za sto milionů 

Že jsou sportovní kartičky dobrým investičním artiklem, dokazuje i fakt, že v roce 2021 byla podepsaná karta basketbalisty LeBrona Jamese z jeho nováčkovské sezony vydražena ze rekordní sumu 5,2 milionů dolarů. Tedy v přepočtu za více než 100 milionů korun. Právě kartičky z nováčkovských sezon mají dle Koppa tu největší hodnotu. „Takový Jágr z roku 1991, který se tehdy dal koupit v balíčku za nějakých 20 korun a jehož kartička je v opravdu dobrém stavu, se dá nyní prodat za několik tisíc korun,“ doplnil Kopp.

Kdo však z hokejistů nyní vede, je kanadský útočník Connor McDavid, jehož nováčkovská karta se dá prodat i za desítky tisíc dolarů. „Dobrá investice je i do Jágra, to je stálice a hokejista, o kterém se ještě bude dlouho mluvit a bude také dlouho v kurzu,“ doporučuje Kopp. Svět sportovních kartiček však není sevřen jen basketbalem, hokejem či baseballem. Objevují se i nové trendy. Například s tvářemi bojovníků UFC.

Nejdráže prodaným filmovým kostýmem v historii se staly jedny z červených střevíčků, které si zahrály ve filmu Čaroděj ze země Oz. Nový majitel si je pořídil za 6 milionů dolarů (140 milionů korun). Na snímku střevíčky vystavené v American History Museum.
Šaty Marylin, nehet Lady Gaga, starý toast. Lidé platí za věci celebrit miliony

A jak si na tom stojí česká scéna sběratelů karet? „Tvrdím, že na počet obyvatel jsme asi na špičce. A je to vidět i na přihláškách na výměnných a prodejních akcích typu našeho Expa, kde bude minimálně na šest stovek sběratelů,“ dodal Kopp.

Součástí Expa 2022 bude tradičně autogramiáda reprezentantů a legend. Podpisová akce bude mít i charitativní podtext. „Budeme pomáhat Sofince Petrovické. Sofinka trpí vzácným genetickým onemocněním – spinální svalovou atrofií nějtěžší formy. A výtěžek poputuje právě pro ni,“ doplnil Kopp.