Nejnižší denní nárůst potvrzených případů v tomto týdnu zaznamenalo ministerstvo v pondělí, kdy do statistik přibylo 140 nakažených. V úterý už jich ale bylo 287 a počet dále rostl až na čtvrtečních 330, což byla nejvyšší hodnota od 3. dubna. V pátek se denní nárůst zmírnil na 293 potvrzených případů.

Z bezmála 20 tisíc nakažených od začátku epidemie covidu-19 v Česku se už téměř 70 procent z nemoci vyléčilo. Naopak 397 lidí s novým koronavirem zemřelo, z toho osm v tomto týdnu.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Do Řecka letecky nakonec bez testu. Turisté ale stále cítí nejistotu

U většiny nakažených má nemoc jen lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 104 lidí. Stav 26 z nich je podle lékařů vážný.

U většiny nakažených má nemoc jen lehký průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 104 lidí. Stav 26 z nich je podle lékařů vážný.

Z jednotlivých regionů je situace nejhorší v okrese Frýdek-Místek, kde za posledních sedm dní přibylo téměř 35 nových případů covidu-19 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. S minimálním odstupem následuje Praha a Uherskohradišťsko. Nad 30 potvrzených případů nového koronaviru na 100 tisíc obyvatel za posledních sedmí dní je ještě na Klatovsku a severním Plzeňsku.

V pondělí budou jednat epidemiologové

O vývoji nemoci covid-19 v Česku budou v pondělí jednat epidemiologové a hygienici s premiérem Andrejem Babišem (ANO) během zasedání vládní rady pro zdravotní rizika. Společně posoudí plány na epidemiologická opatření související s koronavirem pro začátek školního roku. Vedle manuálů pro chod výuky by rada měla posoudit i podmínky pro fungování sportovních klubů či kulturních institucí. Rada bude diskutovat i o zkrácení doby karantény o čtyři dny na deset dnů, jak to podpořil premiér.

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří
Zavádějící čísla ministerstva budí strach. To je špatné, tvrdí zástupce cestovek

Ministerstvo zdravotnictví by mělo v pondělí aktualizovat mapu okresů podle míry rizika nákazy, takzvaný semafor. Na mapě zveřejněné na začátku tohoto týdne jsou město Praha a okres Frýdek-Místek označeny zelenou barvou, tedy prvním stupněm ze tří, který značí výskyt nákazy bez přenosu nemoci v komunitě. Ostatní regiony Česka jsou bílé, tedy s nulovým, či zanedbatelným rizikem. Vyšší stupně rizika, tedy oranžový a červený, se v Česku zatím neobjevily.