Jednak je to skutečnost, že se jedná o evidované uchazeče o práci. Řadu nezaměstnaných totiž úředníci z evidence vyřadí kvůli tomu, že nedodržovali podmínky registrace. Jenom v minulém měsíci převažoval počet lidí, již opustili evidenci, množství těch, kteří odtamtud odešli do nového zaměstnání, o několik tisíc. Někteří samozřejmě odešli do penze, zdaleka to však nebudou všichni.

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a přeseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, 7. července 2020 na schůzi Sněmovny v Praze
Zdražení cigaret i stravenkový paušál. Sněmovna podpořila daňový balíček

„Jen loni byly z evidence vyřazeny desítky tisíc lidí,“ říká Martin Šimáček z Institutu pro sociální inkluzi s tím, že část skončí v šedé ekonomice a část je bez práce. Skutečný počet nezaměstnaných tak není známý.

Potíže s měřením

Problémy jsou i s počtem volných pracovních míst. Těch Úřad práce evidoval 334,9 tisíce. Jak ale konstatovala sama ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), pod niž pracák spadá, je jich zřejmě daleko méně. „Místa nejsou často aktualizována,“ řekla s tím, že jich je v reálu jen několik desítek tisíc.

Firmy tak zřejmě do budoucna čeká nová povinnost. „Chceme, aby se ta místa hlásila povinně a aby se povinně aktualizovala,“ řekla Maláčová. Situace by se tak vrátila do stavu, který byl před několika lety. Ale bude k tomu potřeba změna zákona.

Většina volných míst, jež nyní stát eviduje, se přitom týká lidí s nižším vzděláním. Jde tedy například o montážní dělníky, uklízeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků, kuchaře, zedníky nebo pomocné pracovníky.

Výhody antiviru

Současná čísla nezaměstnanosti nejsou i přes meziroční nárůst, čítající desítky tisíc lidí bez práce, tak tragická, jak by se mohlo zdát. Situace by totiž mohla být daleko horší. Ekonomice se totiž v důsledku koronavirové krize příliš nedaří a například průmyslová produkce podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu meziročně klesla o více než čtvrtinu. „Fyzické překážky podnikání sice padly, to, co však průmyslové podniky stále postrádají, je poptávka,“ říká analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček v ochranných rouškách na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády k situaci kolem šíření nového typu koronaviru 17. března 2020 v Praze
Kabinet v létě projedná zrušení superhrubé mzdy. Skončit by mohla v lednu

Podle ministryně Maláčové tomu pomohl například program Antivirus, kdy stát podnikům v krizi přispívá na mzdy zaměstnanců. A ekonomové její slova vesměs potvrzují. „Nárůst nezaměstnanosti je jen mírný a stále neodpovídá hloubce propadu aktivity v tuzemské ekonomice,“ konstatuje Radomír Jáč z Generali Investments CEE. V dalších měsících by podle analytiků měly přibýt desítky až stovky tisíc nezaměstnaných.