BIS podle serveru získávala informace k ruským kontaktům Nejedlého a jeho obchodním aktivitám. "Byl sledovaný. Jeho kontakty jsou středem zájmu kvůli bezpečnostním zájmům státu," cituje Neovlivní.cz jeden ze zdrojů z bezpečnostní komunity.

Ministr školství Robert Plaga
Ministr Robert Plaga: Vše je nastaveno tak, aby školy už nezavřely

Nejedlý potvrdil, že neoficiálně se k němu dostaly informace, že za jeho sledováním je BIS. "Informace o zájmu BIS se ke mně donesly. Nemám to černé na bílém, nic jsem s tím tedy nedělal. Kromě toho, že jsem po své linii zabezpečil ochranu své partnerky a rodiny," cituje server Nejedlého.

Zeman opakovaně kritizuje práci BIS i jejího šéfa Michala Koudelky. V rozhovoru, který v úterý zveřejnil server Parlamentní listy, prezident uvedl, že chce brzy zveřejnit další výhrady vůči nyní pověřenému řediteli BIS. Naznačil, že se budou týkat odposlechů.

Zeman: BIS by neměla fízlovat ústavní činitele

BIS by podle Zemana měla plnit svou funkci danou zákonem, aby například odhalovala vážnou ekonomickou kriminalitu. "Na druhé straně aby nefízlovala ústavní činitele," řekl o BIS Zeman. Zmíněné "fízlování" může podle něho vést i k vydíratelnosti některých činitelů, mezi něž se ale nepočítá. Šticha k tomu tehdy uvedl, že kontrarozvědka vždy postupuje podle zákona.

Miloš Balák.
Řediteli Lesní správy Lány hrozí vězení. Za mříže by mohl až na pět let

Zeman se proti Koudelkovi v minulosti opakovaně postavil, šestkrát odmítl návrhy vlád na jeho povýšení do generálské hodnosti. Práci BIS, která ve výročních zprávách varuje před působením čínských nebo ruských agentů, kritizuje hlava státu často. Loni koncem roku Zeman předal Babišovi ohledně Koudelky kritický materiál.