Mnohá místa v Česku sužuje nedostatek praktických lékařů. Ti staří, kteří na svém postu působí celá desetiletí, odcházejí do penze a mladí, kteří by je nahradili, se jen těžko shánějí. Nepomáhají ani vypsaná výběrová řízení, ani různé pobídky.

Mikrobiologická laboratoř. Ilustrační snímek
Čínské řešení. Při léčbě koronaviru má pomoci i tradiční medicína

A jak stárne celá populace, může být situace ještě horší. Alespoň podle studie v odborném časopise Demografie. Ta se zaměřila na dostupnost odborné péče v městských a venkovských spádových oblastech.

Starší pacienti

„Ohrožené jsou především oblasti venkovského typu, jelikož většina mladších lékařů preferuje spíše město jako místo svého působiště,“ konstatovali autoři studie, demografové Kateřina Maláková a Luděk Šídlo a praktický lékař Jan Bělobrádek .

Problematické jsou podle jejich propočtů především regiony, kde je vysoký počet starších lékařů i obyvatel. Ti druzí totiž potřebují i větší péči a kvůli věku a nízké dopravní obslužnosti nemohou často dojíždět za praktikem do města.

Tyto regiony se pak sice vyskytují po celé republice, častější však jsou v Čechách než na Moravě.

Problém se v budoucnu bude ještě prohlubovat, protože zestárne nejenom celá populace, ale samozřejmě i lékaři. „Dostupnost zdravotních služeb může být již brzy ovlivněna odchodem lékařů ze systému v důsledku jejich nepříznivé věkové struktury, a to především ve venkovských regionech,“ konstatují autoři studie.

Ředitel roudnické nemocnice David Soukup
Šéf roudnického špitálu Soukup: Podařilo se nám najít kvalitní a zkušené lidi

Jinými slovy to může způsobit značné problémy. Nemocní budou jen těžko shánět svého stálého doktora.

Desítky procent

Stárnutí lékařů v Česku je přitom dlouhodobý problém, který se neustále prohlubuje. Podle posledních dat je čtyřicet procent praktiků starších šedesáti let. A tato potíž se projevila i v nedávné koronavirové krizi, kdy patřili mezi ohrožené skupiny. „Jsou bez adekvátních ochranných prostředků vystaveni extrémnímu riziku,“ varoval tenkrát Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Problém přiznal i ministr Adam Vojtěch (za ANO), když konstatoval, že je potřeba dostat do terénu mladé lékaře.