Nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví na hraně kapacit, právě jejich naplněnost je nyní podle vlády hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. Začátkem ledna bylo v zemi přes 7000 hospitalizovaných s covidem, od té doby jejich počet klesá.

Statistiky ministerstva ale nezohledňují to, že pacient s covidem-19 v nemocnici je po deseti dnech přeložen na standardní oddělení jako negativní, nemá-li poslední tři dny příznaky. V počtech hospitalizovaných nakažených novým typem koronaviru se tak dál neobjevuje, přestože v nemocnici zůstává týdny, někdy i měsíce.

Péče o pacienty s covidem-19
Britská mutace viru v Česku: Nakažených může být stejně jako v říjnu, říká Dušek

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, laboratoře potvrdily víc než milion nakažených. Aktuálně se s nákazou potýká přes 96 tisíc lidí. Skoro 917 tisíc nakažených se od začátku epidemie vyléčilo, s covidem-19 dosud zemřelo 17 129 lidí. Posledních tisíc obětí přibylo za posledních devět dní. V posledních dnech je denně úmrtí kolem 110 až 130. Za pátek jich ministerstvo eviduje zatím 57, zpětně ale počty zemřelých zvyšuje.

V pátek laboratoře provedly přes 29.000 PCR testů na covid-19 a přes 30.700 antigenních testů. Podíl potvrzených případů nemoci na počtu provedených testů činil 28,75 procenta, o den dřív byl přes 27 procent. Oproti začátku ledna je podíl výrazně nižší, protože začátkem roku přesahoval i 40 procent.

Nejvíce se nemoc šířila na Trutnovsku

Nemoc se v posledním týdnu nejvíce šířila na Trutnovsku. Za uplynulých sedm dní tam přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel zhruba 1265 případů covidu-19, následuje Chebsko a Sokolovsko.

Hodnota indexu PES od poloviny ledna nepřetržitě odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti, země se ale řídí opatřeními pro nejpřísnější, pátý stupeň. Index se na 73 bodů zhoršil kvůli mezitýdennímu nárůstu hospitalizací pacientů, u nichž se covid-19 prokázal až v nemocnici. Reprodukční číslo udávající rychlost šíření koronaviru oproti pátku mírně stouplo na 1,04. Výši skóre to ale neovlivnilo, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

Situace je vážná. Nemocnice jsou na hraně kapacit, upozornil Blatný

Od 27. prosince se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcínu zatím dostávají především zdravotníci, pracovníci a klienti sociálních zařízení a senioři nad 80 let. Zdravotníci v Česku k pátečnímu večeru podali přes 343 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 a skoro 90 tisíc lidí už dostalo obě potřebné dávky, uvádí web ministerstva. Z toho bylo v pátek podáno přes 13 tisíc dávek, očkování dokončilo skoro 9500 lidí. Nejvíc vykázaných očkování za tento týden vykazuje čtvrtek, na který připadá skoro 16 600 podaných dávek.

V Česku se zatím očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Do republiky dnes ráno dorazila také první dodávka vakcíny od firmy AstraZeneca, distribuce do očkovacích center začne po víkendu.