I když epidemie v poslední době zpomaluje, nemocnice zůstávají na hraně svých kapacit, ačkoliv počet hospitalizovaných zvolna klesá. Před víkendem bylo v nemocnicích 7858 pacientů s koronavirem, z toho 1845 ve vážném stavu. Méně hospitalizovaných evidovalo ministerstvo zdravotnictví naposledy koncem února. Zátěz nemocnic je ale ve skutečnosti mnohem větší, protože statistiky nezahrnují pacienty, kteří už jsou covid negativní, ale dál vyžadují nemocniční péči. Informace o volné kapacitě lůžek a přístrojů na jednotkách intenzivní péče má ministerstvo zveřejnit v pondělí. Zástupci vlády mluví o tom, že k výraznějšímu uvolnění restrikcí musí počet hospitalizovaných s covidem klesnout ke zhruba třem tisícovkám.

Němečtí policisté kontrolují 20. února 2021 automobil na česko-německém hraničním přechodu Petrovice/Bahratal v Krušných horách na Ústecku
Zmírnění opatření. Německo vyřadilo ČR ze seznamu oblastí s mutacemi covidu

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, bylo potvrzeno víc než jeden a půl milionu případů covidu-19, z toho bezmála 1,3 milionu lidí se z nemocni vyléčilo.

První případy nákazy novým typem koronaviru se v ČR potvrdily 1. března 2020. Tři týdny poté byl ohlášen první mrtvý, u kterého testy potvrdily přítomnost koronaviru. Počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst na podzim loňského roku, do té doby přitom patřila Česká republika v mezinárodním srovnání podle počtu zemřelých k nejméně zasaženým zemím. V současnosti roste počet obětí o tisícovku za necelý týden. Při porovnání měsíců je zatím nejhorší březen se zatím 4977 obětmi, listopad jich má o tři méně. Následují první dva měsíce letošního roku - v lednu zemřelo 4777 s potvrzenou nákazou, v únoru 4083.

Nejvíce se nyní nákaza šíří na Jindřichohradecku, kde za poslední týden přibylo 755 nově potvrzených případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Očkování v Česku

Zpomalit vysokou úmrtnost a omezit vážné průběhy nemoci má očkování proti covidu, které v Česku začalo přesně před čtvrt rokem. K pátečnímu večeru mělo aspoň jednu dávku vakcíny 1 111 820 lidí, obě potřené dávky má v zemi s 10,7 milionu obyvatel 435 497 z nich. V pátek zdravotníci podali 39.445 dávek, o skoro 7500 méně než ve stejný den předchozího týdne. I v dalších dnech tohoto týdne se denní počty pohybovaly kolem 40 tisíc a v mezitýdenním srovnání se propadaly. Ministerstvo přitom předpokládalo, že se tento týden podá až 60 tisíc dávek denně.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES kleslo k dnešnímu dni na 56 bodů ze sta možných. Je to nejnižší hodnota od začátku loňského října, před vypuknutím podzimní vlny epidemie koronaviru. Index tak odpovídá třetímu z pěti stupňů pohotovosti. O dvě setiny se snížilo i reprodukční číslo ukazující šíření epidemie, které je nyní 0,79, níž bylo naposledy 18. ledna. Systém PES, kterým se dříve vláda řídila při vyhlašování opatření proti šíření koronaviru, se před Velikonocemi dočká změn. Kritériem bude mimo jiné počet nově nemocných na 100 tisíc obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19, které je stále poměrně vysoké.

V pátek bylo provedeno bylo skoro 110 tisíc antigenních testů a 215 tisíc splehlivějších PCR testů. U tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé již vykazující příznaky, podíl pozitivních činil téměř 29 procent, zhruba stejně jako před týdnem. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podobně jako před týdnem podíl pozitivních zhruba 15,5 procenta. U testů prováděných z preventivních důvodů, které tvoří naprostou většinu vzorků, bylo pozitivních necelých 0,9 procenta, minulý pátek jich bylo přes procento.

Nový systém PES

O dvě setiny se snížilo i reprodukční číslo ukazující šíření epidemie, které je nyní 0,79. Níž bylo naposledy 18. ledna. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Systém PES, kterým se dříve vláda řídila při vyhlašování opatření proti šíření koronaviru, se před Velikonocemi dočká změn.

Vedle reprodukčního čísla, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, se mírně zlepšily další tři ukazatele určující hodnotu indexu. Tedy počet nových případů na 100.000 obyvatel, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory a podíl pozitivních hospitalizovaných, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

Třítýdenní lockdown skončil, ale většina omezení trvá dál. A národ vymýšlí nové vtipy.
Jestlipak víte, jak dlouho trvá lockdown. Češi se dál baví vtipy o opatřeních

Upravený protiepidemický systém PES má představit hlavní hygienička Pavla Svrčinová před Velikonocemi, tedy příští týden. Bude mít opět formu tabulky, ale k řízení epidemie už nebude používat číselné skóre. Kritériem bude mimo jiné počet nově nemocných na 100 tisíc obyvatel a zřejmě i procento pozitivních testů na covid-19. Procento by se ale nepočítalo z testů, které se dělají preventivně ve firmách či u veřejnosti, ale pouze z těch, které jsou nařízeny z diagnostického nebo epidemiologického důvodu.

I když epidemie v poslední době v Česku slábne, nemocnice dál zatěžuje péče o covidové pacienty, vysoké jsou také počty úmrtí. Vláda proto bude o případném uvolnění některých restrikcí jednat až po Velikonocích. Nouzový stav potrvá po pátečním rozhodnutí Sněmovny a kabinetu do 11. dubna.