Jednoduše řečeno je 3D tisk proces, při kterém se z digitální předlohy, 3D modelu vytvořeném v počítači, vytváří fyzický výrobek. Na rozdíl od soustruhu a dalších obráběcích strojů se při takovém tisku materiál neubírá, ale přidává. Nejpoužívanější technologií je FDM (Fused Deposition Modeling), při které objekt vzniká vrstvu po vrstvě natavováním tenkého proužku plastového materiálu. Právě plast je při 3D tisku nejčastěji používaným materiálem. Už se ale tiskne i z kovu, z hrnčířské hlíny, kovového prášku a podobně.

Deník vám přináší data o koronaviru.
Kdo skutečně v Česku umírá na koronavirus: patříte do rizikové skupiny?

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkOblast využití 3D tisku se stále rozšiřuje a každou chvíli někdo přijde s něčím novým. Vyrobeny už byly například kloubní náhrady, zubní či kostní implantáty na míru. Využívá se i při výrobě různých protéz a kompenzačních pomůcek. Už před sedmi lety jeden Angličan vytiskl synovi na domácí 3D tiskárně robotickou protézu prstů na ruce. Masově se tisknou i naslouchadla pro sluchově postižené.

Vědci v britském Sheffieldu umí vytisknout i věrohodné protézy nosu, uší nebo očí. U očních protéz je to i kvůli finanční úspoře, protože jejich ruční výroba je velmi drahá. Dá se očekávat, že brzy se budou tisknout i cévy a náhradní orgány. Samozřejmostí jsou různé designové výrobky. Na 3D tiskárně se dají vyrobit i těstoviny, čokolády, vánoční cukroví a další poživatiny. Předpokladem samozřejmě je, že suroviny na ně jsou ve správném skupenství, aby prošly tryskou přístroje.

Už v roce 2014 vytiskla americká firma Local Motors plně funkční auto s názvem Strati. Firma Divergent Microfactories zase na tiskárně vyrobila sportovní vůz, který byl homologován pro americké silnice. Některé automobilky zkoušejí tisknout náhradních díly pro běžná auta. 3D tisk by se také mohl využít k výrobě náhradních dílů pro veterány, které se těžko shánějí. Americký start-up Relativity Space chce dokonce tisknout kosmické rakety.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Ochranná rouška - Ilustrační foto
Roušku si lze vyrobit i doma. Tady jsou některé z návodů

Co dalšího se dozvíte v magazínu Víkend?

* Rozhovor: Vyvíjíme i masku pro nemocné děti. Rozhovor s Evou Doležalovou, PR a Marketing manažerkou, Strategic Projects Department, CIIRC ČVUT, kde vyvinuli a pomocí 3D tisku vyrábějí ochranné polomasky proti onemocnění COVID-19
* Gastronomie: Lehké jarní recepty
* Reportáž: …a v Baku byl šmytec

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.