O poklesu případů pod tisíc hovořil v neděli bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. V televizi Prima řekl, že při zachování současných protiepidemických opatření se Česko dostane pod tisíc případů denně zhruba 14. prosince.

Testy v prostějovském domově seniorů
Nově nakažených je nejméně od začátku října. Klesl i počet testů

"Myslím si, že to nastane dříve, ale teď není podstatné bavit se o takovýchto předpokladech, protože rozhodující bude vývoj v pracovních dnech tohoto týdne po státním svátku. Svátek podobně jako 28. říjen přispěje ke snížení mobility sociálních kontaktů a propad počtu nově diagnostikovaných bude rychlejší," řekl Dušek Radiožurnálu.

Zasaženy jsou všechny věkové skupiny

V neděli v Česku přibylo 1887 případů, tedy nejméně od 5. října. Proti minulé neděli byl nárůst poloviční, proti sobotě počet případů klesl o 2312. O víkendu se ale zpravidla méně testuje.

Podle šéfa zdravotnických statistiků jsou nyní zasaženy koronavirem všechny věkové skupiny. Data z víkendu ale podle něj ukazují, že mezi seniory by se situace mohla začít zlepšovat. "Mohli bychom se vracet zpátky do období, kdy jsme třeba v září měli počet diagnostikovaných seniorů do deseti procent," řekl Dušek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Testování nejmladších žáků nedoporučíme, řekl Blatný. U učitelů ho zvažuje

V první části listopadu tvořili lidé ve věku nad 65 let, kteří jsou u koronaviru nejzranitelnější věkovou skupinou, 18,6 procenta. Nákazy u seniorů ukazují budoucí potřebu hospitalizací.

Data z testování v domovech seniorů a sociálních zařízení podle Duška ukazují 18 procent pozitivních záchytů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvádí, že toto testování prokázalo nákazu asi u pětiny klientů. Testování v domovech pro seniory začalo minulý týden.