"Jde o úzký kontakt prvního případu, to znamená, že byl celou dobu v karanténě a žádné další kontakty z toho nebudou," řekla dnes ČTK Balašová. Souvislost s prvním prokázaným případem v Česku potvrdil na twitteru i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zároveň vyzval lidi k opatrnosti a dodržování ochranných opatření.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

"Nerozumíme hněvu, který se vůči nám stupňuje," říká vrchní sestra ARO sokolovské nemocnice Martina Kalendová
Vrchní sestra z oddělení ARO: Nerozumíme hněvu, který se vůči nám stupňuje

V Česku se poprvé potvrdila u ženy, která se podle premiéra v demisi Andreje Babiše vrátila do České republiky z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci, očkovaná. Televize Nova již dříve uvedla, že jde o šedesátiletou ženu z Liberce.

Delta nadále převažuje 

O druhém pravděpodobném případu přímo z rodiny nakažené ženy mluvila v úterý v pořadu Pressklub Frekvence 1 náměstkyně ministerstva zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Podle Balašové to je již potvrzené. "Už máme závěrečnou zprávu (testů)," dodala.

Vzorek stejně jako v prvním potvrzeném případě analyzovala laboratoř liberecké nemocnice, stačil k tomu necelý den. "Trvání sekvenační analýzy v naší laboratoři je 20 hodin, což je velmi rychlý čas," řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Nárůst nakažených pošesté v řadě klesl. V úterý přibylo 19 482 případů covidu

Kontakty ženy z Liberce, která byla prvním potvrzeným případem omikronu v ČR, prověřovali hygienici nejen v Libereckém, ale i v Moravskoslezském a Středočeském kraji. V pozitivních vzorcích v Česku podle Státního zdravotního ústavu nadále v naprosté většině převažuje varianta delta a její subvarianty.