U kontrolovaného stánku s burčákem verdiktem potěšil čekající zákaznici i prodávající brigádnici Markétu Koukalovou. „Tady je vše v pořádku, včetně čistých kelímků. Součástí naší práce je též základní kontrola hygienických podmínek,“ hlásí inspektor. Mladá žena ve stánku nabízí bílý burčák odrůdy Moravský muškát a červený ze Svatovavřineckého z velkopavlovické vinařské oblasti. „Většina lidí si kupuje ten bílý, červený spíš starší zákazníci,“ poznamenává brigádnice.

Kontroly jsou od poloviny září v plném proudu. Začaly ale oproti posledním letům se zpožděním. Vinaři totiž čekali na dozrání hroznů raných odrůd vhodných pro burčák asi o tři týdny déle.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto
Sklizeň brambor na Vysočině: Brigádníci nemají zájem, pomáhají hlavně důchodci

Státní zemědělská a potravinářská inspekce dosud prověřila téměř stovku prodejních míst. „U dvaceti kontrol inspektoři zjistili porušení předpisů týkajících se zejména označování,“ uvádí mluvčí správního úřadu Pavel Kopřiva.

Jedním z prohřešků podle něj bývá zneužití tradičního výrazu burčák. Ten musí být vyroben z tuzemských hroznů. „Pokud se jedná o hrozny ze zahraničí, například z Maďarska, jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt, nesmí být označen jako burčák,“ vysvětluje Kopřiva s tím, že většina spotřebitelů upřednostňuje tuzemský nápoj a cítí se oklamáni, pokud se jedná o hrozny z jiného státu.

Koštovali na místě

Ve středu inspektoři zamířili i do brněnské Vinotéky Sýkora poblíž centra. Podle provozovatele Michala Bureše odhadem prodají za sezonu několik desítek tisíc litrů. „Začali jsme odrůdou Solaris, teď už dozrávají další," říká.

Odborníci se mimo právních záležitostí ve vinotéce zaměřují také na správnou vůni, barvu (ideálně světle pískovou) a chuť. A tak si burčák nechávají nalít do skleničky. Prošel. „Žádné nedostatky jsme nezjistili. Odebrali jsme vzorek burčáku do laboratoře, kde provedeme rozbory,“ doplňuje za inspekci Tureček.

Za špatnou včelařskou sezonu může především změna klimatu. Zatímco vloni trápilo včelaře sucho, letos to bylo špatné jaro.
Letos bude málo medu. Můžou za to rychlokvašení včelaři a rychlý nástup jara

Ty se zaměřují převážně na takzvané pančování. Tedy přidávání vody, ale i syntetických barviv či obsah alkoholu. „Výsledky laboratorně hodnocených vzorků nejsou dosud k dispozici. Je nutné nechat je přirozeně prokvasit, což trvá až šest týdnů,“ uvádí mluvčí Kopřiva.

Pokud analýza zjistí, že je něco v nepořádku, inspektoři kontaktují majitele provozovny a provedou další kontrolní šetření.

Loni experti uskutečnili 320 kontrol prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu a pro analýzy odebrali 59 vzorků. Z nich nevyhovělo pět pro neodpovídající obsah alkoholu. Další dva na místě nevyhovovaly kvůli neodpovídajícímu objemu balení nápoje. Inspektoři odeberou a zapečetí vždy dva vzorky stejné šarže, z nichž jeden zůstává provozovateli. Pro případné další porovnání.

V České republice kouří stále méně lidí. Podle Státního zdravotního ústavu bylo v minulém roce 23 procent kuřáků starších 15 let.
Kuřáků v Česku ubývá, i kvůli ceně. Přicházejí na chuť baleným cigaretám

Kontrolují zejména prodejce, jejichž vzorky nevyhovovaly už v minulosti, a nové stánkaře. Státní zemědělská a potravinářská inspekce může v závažných případech prodeje burčáku uložit pokutu až padesát milionů korun. A to v případě, že by prodávaný nápoj ohrožoval zdraví spotřebitelů. „U burčáku se však většinou jedná o chyby, za něž jsou pokuty řádově v desítkách tisících korun," podotýká Kopřiva.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků uvádějí na webovém serveru Potraviny na pranýři.

Burčák
- Národní legislativou chráněný tradiční výraz pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce.

- Prodejní sezona je vymezena mezi 1: srpnem a 30. listopadem.

- Kontroly provádějí inspektoři SZPI na místě, kde mohou odebrat vzorek putující do laboratoře k analýze; prověřují geografický původ hroznů, ze kterých je burčák vyroben, možnou přidanou vodu, přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, obsah alkoholu a oxidu siřičitého.

- Po kompletní výsledky analýzy je nutné nechat je přirozeně prokvasit, což trvá až šest týdnů. Letošní vinobraní začalo se zpožděním, první výsledky tak budou na přelomu září a října.

- Loni inspektoři při kontrolách odebrali 59 vzorků. Z nich nevyhovělo pět.

- Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků uvádějí na webovém serveru Potraviny na pranýři.